Forside / Nyheder / Kan Xeikon Trillium One udfordre inkjet?

Kan Xeikon Trillium One udfordre inkjet?

På den nært forestående Drupa-messe vil Xeikon, med fem daglige demonstrationer, fremvise deres nye Trillium One 4-farve rullebaserede digitale trykpresse. Teknologien blev allerede vist frem på Drupa 2012, men ligesom med Landas Nano-grafiske teknologi, blev der meget stille i de efterfølgende år. Xeikon har deres rødder i tørtonerteknologien men erkender, at denne har sine begrænsninger specielt hvad angår hastighed og omkostninger. Det skyldes i særlig grad den tørre toner, som kun kan fungere i partikelstørrelse på minimum 6-7 micron. Toneren kan vanskeligt flyttes hurtigere internt uden at toneren flyver rundt i maskine og lokale, og så skal der en vis farvemængde til for at hele processen fungerer.

Mindre farvepartikler og offsetkvalitet
Derfor har de udviklet en ny våd toner kaldet TONNIK, som er baseret på meget mindre farvepartikler (1,5-2 micron), som er opløst i en tyndt flydende klar olie. Den kan påføres i en mængde, der svarer til en tredjedel af tør toner og stadigt få samme farveintensitet. Fixeringen af toneren er en kombination af tryk og varme som ligger efter hvert af de to tryktårne. TONNIK kræver væsentlig mindre varme end traditionel toner og gør, at der kan trykkes på flere medier.

Trykprocessen minder lidt om offsettryk da den våde tone først overføres fra en aniloxvalse til en ductorvalse, herfra overføres de elektrisk ladede tonerpartikler til en billeddannende valse, der så overfører billedet til en slags gummidug før billedet endeligt overføres til mediet. Denne proces sikrer ifølge Xeikon en meget præcis billeddannelse i offsetkvalitet.

Farveoverføringen med aniloxvalse, ductorvalse, billeddannende valse og gummidug minder meget om offsetprocessen.

Farveoverføringen med aniloxvalse, ductorvalse, billeddannende valse og gummidug minder meget om offsetprocessen.

Hastighed på inkjetniveau
Udover trykkvaliteten og det reducerede farveforbrug er den store fordel, at processen kan gennemføres med en meget højere hastighed, end den man kender fra traditionel xerografi. Hastigheden kommer helt op på 60 meter i minuttet, hvilket gør den til en værdig konkurrent til flere af de alternative inkjet produktionsprintere.

Xeikon slår i den forbindelse også på, at vedligeholdelsesomkostninger formentlig er betydeligt lavere, da der ikke er nogen inkjet printhoveder, som skal udskiftes. Trillium One er en 4-farve maskine med to farvetårne, så der kan trykkes på begge sider i en og samme arbejdsgang. Banebredden er 50 cm. Xeikon har skabt deres fundament i etiket- og emballagemarkedet, men med Trillium One er de med egen ord klar til at udfordre og indtage markedet for kommercielle tryksager.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.