Forside / Nyheder / Marked / To meget forskellige etiketvirksomheder, men begge udvikler med Indigo-udstyr

To meget forskellige etiketvirksomheder, men begge udvikler med Indigo-udstyr

Rako, som er en del af den internationale etiketgruppe All4Labels, der består af Rako, Baumgarten og Xlabel, og Digital Etikett i Norge er to ret forskellige virksomheder, men de udvikler begge deres virksomheder med grobund i HP Indigo-udstyr.

Hos Rako fik de deres første Indigo tilbage i 1997. I 2002, 08 og 11 beta-testede de nye Indigo-maskiner. Og i 2012 investerede de i seks WS6600. I 2015 kom der yderligere 11 digitale maskiner til i virksomheden.

Sidste år åbnede de et nyt printcenter med 14 nye maskiner samt 16 coverting-linjer, og der produceres 24/5. I hele gruppen er der 45 digitale maskiner, og de producerer 500 millioner labels hver måned. 80 % af omsætningen kommer fra konventionel produktion.

Vision: At fordoble kapaciteten specielt på den digitale side.

Digital Etikett i Norge er påbegyndt og drives af Kjetil Hovland, som startede sin virksomhed i en garage i 2007 med en WS4500 og en Digicon finisher. I 2010 købte de endnu en Indigo, denne gang en brugt, og udvidede med en ekstra garage. I 2013 blev der udvidet med endnu en Indigo. Men så kneb det også med pladsen, og nu blev der ikke bare udvidet med en ekstra garage. Der blev bygget en fabrik og endnu en Digicon blev installeret.

I 2015 blev det til yderligere en Indigo, en WS 6800 og sidste år kom der endnu en Digicon. Denne gang en serie 3-model.

Digital Etikett omsatte i 2016 for 3,5 millioner euro, og der er 14 ansatte.

Vision og forretningsidé: At være bedst i små og mellemstore oplag.

Hos Rako/All4Labels sælger de en del via deres webshop, hos Digital Etikett sker salget direkte mellem sælger og kunde.

Hos All4Labels undgår de helst brug af foliering. Hos Digital Etikett er de heller ikke så vilde med at arbejde med foliering, men kører det inline, hvis det tilfører kundens produkt ekstra værdi.

En ting er de to virksomheder dog enige om: Det er ”teamet”, der er årsagen til deres succes. Udstyret kan alle både købe og lære at betjene, så konkurrenceforskellen skal alene søges i medarbejderne.

Digicon og HP Indigo forhandles i Norden af Visutech.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.