Forside / Test / Test: EPSON SureColor S80600 – forener hastighed og høj billedkvalitet

Test: EPSON SureColor S80600 – forener hastighed og høj billedkvalitet

Det handler først og fremmest om kvalitet og om at levere noget, der er udover det normale. Epson ser især de små skilte- og printvirksomheder som målgruppen, hvor den faglige stolthed og de personlige relationer er grundlaget for forretningens eksistens.

Den eco-solvente Epson SureColor S80600 printer med 10 farver og kan ifølge Epson selv gengive 98% af Pantone-skalaen med en præcision, som ingen andre er i nærheden af. Og meget tyder på, at de har ramt rigtigt med konceptet. I InfoSources opgørelse fra 2016 er printerserien røget ind på førstepladsen blandt de eco-solvente storformatprintere, som de mest solgte i Europa. I Sverige er der, siden introduktionen, solgt 20 enheder (pr. juni 2017).

Kan bruges til svanemærkede tryksager
At det er en eco-solvent printer betyder blandt andet, at man kan printe på flere forskellige ubehandlede medier end fx de vandbaserede printere, og at man dermed også kan printe på materialer, der er billigere og ikke kræver efterbehandling. Selve farven, fortæller Epson, koster ca. det halve af de vandbaserede løsninger og på den måde er produktionsomkostningerne relativt lave. Den eco-solvente farve er Green Guard certificeret og lever op til kravene for produktion af EcoLabel/Svanemærkede tryksager. Der opstår en markant odeur i selve produktionssituationen, ved opvarmningen af vinyl, klæber og farve som gør, at man nok bør overveje ventilation ved printeren.

Epsons storformatprintere leveres med en Onyx-RIP, der ofte ses som RIP til storformatprintere. Onyx-Rippen har, udover farvestyringsværktøjer, også en række funktioner, der sikrer bedre udnyttelse af formatet ved print af flere emner i samme omgang, samt mulighed for at styre eksternt skæreudstyr fra de alle de førende leverandører af skæreplottere (bl.a. Zünd, Mutoh, Mimaki, Roland og Aristo).

Gratis mediebibliotek fra mere end 40 leverandører
Printeren overvåges fra Epson Dashboard som, udover overvågningsfunktion og konfigureringsfaciliteter, har adgang til Epsons cloud-baserede medie-bibliotek, hvorfra man gratis kan downloade medieprofiler til medier fra 40-50 forskellige leverandører. Medieprofilerne indeholder information om mediets glans, tykkelse, struktur m.m. som er nødvendige i forhold til den rette indstilling af blæk og tørring.

Der gemmer sig printer-indstillinger til medier fra flere end 40 forskellige leverandører.

SureColor S80600 er en videreudvikling af den tidligere 70600, og er forbedret på en række områder. Det gælder stellet, som nu leveres i et stykke for at sikre en mere stabil installation, og det gælder en ny vakuum rensemekanisme, der sidder i forbindelse med printhovederne. Når printhovedet farer henover mediet opstår der en såkaldt ”ink mist” (blæktåge) som kan sætte sig på både printhoved og medie. Men ved at montere en kraftig udsugning og et let udskifteligt filter fjernes hovedparten af denne ink mist.

Ni farver plus hvid eller sølv
Printeren er udstyret med 10 farvehoveder. Farveserien hedder Ultra Chrome GS3 RED og består af de sædvanlige CMYK plus lys magenta, cyan og sort, en orange og en rød samt en plads som kan udfyldes med henholdsvis hvid, metallisk sølv eller rensevæske efter ønske. Det er i øvrigt muligt selv at skifte mellem de forskellige muligheder (hvid, sølv og rensevæske) uden assistance fra en tekniker. Blot man følger anvisningerne.

SureColor S80600 kan håndtere ruller på op til 45 kilo eller 250 mm i diameter, hvilket for et medie på 100 mikrometer i tykkelsen svarer nogenlunde til 100 meter printmedie. Rullen vippes på plads ved hjælp af nogle særlige håndtag, der gør det nemmere for en enkelt person at håndtere en 45 kilo rulle. Mediet trækkes henover nogle varmeplader under indføring, print og udføring, for at sikre den bedste vedhæftning og en hurtig tørring. Temperaturerne ligger på mellem 40 og 50 grader afhængigt af materialet.

Filtrene der fjerner ink-mist er nemt udskiftelige.

Enklere vedligeholdelse og udvidet garanti
På grund af blandt andet de nye vakuumfiltre og en ny Head Cleaning Unit er den manuelle rengøring reduceret. Printeren holder selv styr på med hvilke intervaller der skal rengøres, og vil typisk en gang om ugen bede om, at printhoveder og Capping Station (der hvor hovedrene står parkeret når de ikke printer) bliver rengjort med en vatpind.

Epsons SureColor S80600 leveres normalt med et års gratis on-site service. Den kan udvides via Garanti Cover Plus+ fra tre til fem år og omfatter tekniker tid, kørsel og reservedele inklusive printhoveder. Epson oplyser, at for printere solgt i resten af 2017 er standardgarantien udvidet til to år.

Priser:
Printeren i grundkonfiguration: ca. 152.000 ex. moms
Printhoveder: Typisk en del af servicepakken
Pris pr. liter farve: 999, – kroner ex. moms

Selve testen:
Testmaterialet består af en PDF-fil på en gange en meter. Filen indeholder en række billeder med forskellige karakteristika samt en række testelementer som viser positive og negative skrifter i forskellige størrelser og farver, linjepar i forskellige opløsninger, farveforløb og Pantone-farver.
PDF-filen udskrives i en række forskellige printmodes for at se forskellene, og kvaliteten vurderes på baggrund af det anbefalede print mode.

Tekstgengivelse, pasning og linjepar
En fire punkts skrift kan med lidt god vilje læses, men både den positive og negative tekst er meget ”ulden”, og det går faktisk igen alle teksterne helt op til den største skrift. Der er derimod ingen problemer med pasning mellem farverne. Der ser ud til at være anvendt en slags diffusering på den farvede tekst.
Som med teksterne er linjepar ikke en favoritdisciplin. Det er tydeligt, at traverseringsretningen udfordrer printeren. Blandt de lodrette linjer er kun 50 lpi fuldstændig støjfri både lodret og vandret. De lodrette, som ligger modsat traverseringsretningen, har det betydeligt vanskeligere end de vandrette linjer. Problemet stiger med antallet af print-passes. Om det kan afhjælpes ved kun at printe i den ene retning eller ved andre tricks, må stå hen i det uvisse.

Farver og forløb
Gengivelsen af Pantone-farverne er på et meget højt niveau, hvor kun enkelte farver stikker af muligvis fordi, de ligger uden for printerens farverum (Violet og Dark Blue). Den gennemsnitlige delta E-afvigelse er på trods af dette under seks.
Farveforløb i forskellige variationer, både rene og sammensatte farver, står helt upåklageligt, hvilket giver mulighed for at skelne helt små nuancer.
Det skal også bemærkes, at det faktisk er svært at finde forskelle i printet om du printer 4 eller 16 passes. Under testen anbefalede Epsons specialist 6 passes, og det giver god mening med de helt usædvanligt små forskelle der er.

Billedkvalitet
Netop muligheden for at skelne helt små nuanceforskelle er en de særlige kvaliteter ved SureColor S80600. I et af fotograf Anders Espersens billeder ser man gennem en fjern tåge konturerne af nogle sneklædte bjerge. De er på mange andre printere ikke synlige, men kan tydeligt ses i Epson-printet. Epson er historisk stærke til billeder, og det fornægter sig heller ikke her. Alle billeder står naturtro, detaljerede og med gengivelse af selv små nuanceforskelle. Farvesikkerheden spiller også afgørende ind her.

Hastighed og farveforbrug
Testen blev gennemført i fire forskellige printmodes:
4 passes, 720 x 720 dpi som tog 2:45 (forbrug 9,79 ml farve)
6 passes, 720 x 720 dpi som tog 4:00 (forbrug 10,28 ml farve)
8 passes, 720 x 720 dpi som tog 5:35 (forbrug 10,04 ml farve) og
16 passes, 720 x 1.440 dpi som tog 10:10 (forbrug 12,88 ml farve)

Epson anbefaler 6 passes til daglig produktion, hvilket svarer til ca. 15 m2 i timen.

Konklusion
Epson har med Surecolor S80600 lavet en storformatprinter til skilte- og printmarkedet, der både leverer en høj farve- og billedkvalitet. Og det næsten uanset, hvilket print mode du anvender. De test vi kørte viste ingen nævneværdig forskel mellem de enkelte print modes. Det betyder, at den gode kvalitet kan kombineres med en forholdsvis høj produktivitet, hvilket må kunne tilfredsstille de fleste.
Til print af plakater med finere tekst ville jeg tjekke, om der er måder at forbedre resultatet på.
Det er en eco-solvent printer med de fordele og ulemper det indebærer. Blandt fordelene er print på et stort udvalg af medier, herunder både tynde og ubehandlede, som er med til at holde de samlede produktionsomkostninger nede. Blandt ulemperne er, at det trods miljømærkning er nogen lugtgener under produktionen, som måske ikke kræver en udluftning, men som klart må anbefales. Slutproduktet har dog ingen lugtgener og kan blandt andet opnå Svanemærkning.

Tekniske specifikationer:

Leverandør Epson
Model SureColor S80600 (S for Signage)
Printhoveder Precision Core Micropiezo
Ink Epson Ultra Chrome GS3 Red
Maks opløsning 1.440 x 1.440 dpi
Mediestørrelse

 

64 tommer (1,626 m)

45 kg og op til 250 mm i diamter på input

op til 1 mm tykt

Medietyper Selvklæbende vinyler, bannere, canvas, tekstil, papir og film (forskellige som fx backlit)
Farver CMYK, light Magenta, light Cyan, light Black, Orange, Rød og Hvid/Metallisk sølv/Rensevæske
Max. hastighed Formelt op til 95,1 m2 i timen i anbefalet mode 15 m2.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.