Forside / Test / Test: Mutoh ValueJet 1638UH – Fleksibel entry-level printer
Agnetha og Thomas Svensson fra Aneise i Alingsås har fundet en printer, der er fleksibel nok til at printe på både interiør og etiketter.

Test: Mutoh ValueJet 1638UH – Fleksibel entry-level printer

Marabu kampagnebanner – maj 2022

Fleksibel entry-level UV-LED printer til både hårde og bløde medier

Sidste år lancerede Mutoh deres ValueJet 1638UH som en hybrid, der både kan printe rulle-til-rulle og fungere som en flatbed printer. I februar præsenterede Sericomex printeren på Sign & Print-messen i Stockholm, hvor den blev spottet af den første svenske kunde, Aneise, som primært beskæftiger sig med design og produktion af udstillingsmateriale.

Vi har besøgt Aneise i Alingsås, lidt uden for Göteborg, for at høre om, hvorfor de har investeret i en Mutoh ValueJet 1638UH, samt at udsætte printeren for vores sædvanlige storformattest.

Det er den første dual-head printer som Mutoh laver. Det betyder at printhastigheden kan være op til dobbelt så høj i forhold til lillebroren 1626UH, der på de fleste øvrige parametre er identisk med 1638UH, men altså bare med et enkelt printhoved. De er begge UV LED-printere.
Martin Möllborn, National Key Account Manager hos den svenske forhandler Sericomex, fortæller, at printeren er tænkt som en super fleksibel entry-level printer til mindre virksomheder med stor variation i produktionen, hvilket mange skiltevirksomheder sikkert vil nikke genkendende til.

Efterspørgslen på interiør-print vokser
Aneise er netop sådan en virksomhed. Det er ægteparret Agnetha og Thomas Svensson der alene driver virksomheden, som har sit udgangspunkt i Thomas’ snedkeri og Agnethas flair for design. Omkring 2012 kom de ind på at lave messeudstyr, og kort efter begyndte de at se mulighederne i at kombinere det med print. Indledningsvis med print af folier, skæring og montering.

Thomas Svensson viser et eksempel på print direkte på glas med anvendelse af en primer

Efterspørgslen efter materialer med print er siden kun vokset, og de begyndte derfor at kigge efter en printer, som kunne printe direkte på de materialer de anvender i snedkeriet. Det er alt fra træplader, over plexiglas og almindeligt glas til alskens skum- og metalplader. Thomas Svensson fortæller:
– Vi kunne se, at behovet for print på materialer var stigende, men også at tidsforbruget på tørring, skæring og montering var betydeligt, og nogen gange satte os i en umulig situation, hvor vi kun havde kort tid til levering. Derfor begyndte vi at undersøge mulighederne for direkte print på materialerne. Desværre er de fleste løsninger i millionklassen og langt ude or vores rækkevidde, men så fandt vi denne på Sign & Print, og den dækker de fleste af vores behov.

Blandt de primære egenskaber der gør printeren interessant, nævner Martin Möllborn:

 • Det er en UV-LED, der kan printe på de fleste materialer
 • Enkelt og hurtigt skift mellem flatbed og rulle-til-rulle funktion
 • Kan printe med hvid og klar farve
 • Har en relativ lav anskaffelsespris

Fleksibiliteten gør det nemmere at udnytte maskinen optimalt
Hos Aneise har de behov for at printe på faste udstillingsmaterialer. Det er den primære årsag til, at de har købt den. Men Agnetha Svensson fortæller at hun også laver blandt andet etiketter til en række skønhedsprodukter, og det derfor også er vigtigt, at de kan lave andre typer opgaver. De vil ikke på nuværende tidspunkt kunne belægge maskinen alene med bygge- og udstillingsmaterialer.
– Og så er det bekvemt, at bordene til de faste materialer hurtigt og nemt kan tages fra og slås sammen, så de ikke er i vejen, mens der foregår andet arbejde, siger Agnetha.

Agnetha Svensson har både designet og produceret etiketterne til denne plejeserie og den niche vil hun fortsat dyrke med den nye printer.

Den eneste anke Thomas Svensson har omkring printeren er, at den kun kan printe op til 15 mm tykke materialer. Han siger:
– Det rækker til det meste, men faktisk er mange standard plader 16 mm tykke, så skal vi op i den tykkelse, må vi finde en anden måde at løse problemet på, fx ved at lime plader sammen. Men det går også, når man har snedkeriet ved hånden.

Hvid og lak kan bruges til relief-effekter
Muligheden for at printe med både hvid og klar farve er også særdeles relevant for Aneise, der ofte printer på transparente materialer til fx udstillingsmontre. Men Thomas producerer også en del speciel designede køkkener til private, og her anvender de ofte glas med print på bagsiden i stedet for kakler over køkkenbordet. – Det giver nogle fantastiske muligheder for at lave fuldstændig individuelle køkkener fortæller han.
Men de bruger også den hvide og klare farve til at lave specielle effekter med fx fremhævede skrifter og konturer. Ved at printe flere lag hvid i bunden på en folie og derefter printe motivet, kan de opnår disse effekter, som de ser mange muligheder i, når man også har emballager på repertoiret.

Blandt de mere finurlige detaljer, som også har påvirket valget af maskinen, er muligheden for manuelt at vælge hvor trykrullerne skal være aktive. Man slår de enkelt ruller til og fra med en finger og sikrer derved, at ruller ikke presser uhensigtsmæssige steder fx ved print på emner, der er monteret i en skabelon (USB-nøgler, iPhone covers m.m.).

Thomas og Agnetha Svensson er stadig i gang med at udforske mulighederne i deres nye ValueJet 1638UH, men håber at de stille og rolig kan flytte alle arbejdsopgaver over på den maskine, da den både er hurtigere og bedre end de andre maskiner de på nuværende tidspunkt har stående. Agnetha Svensson siger:
– Vi er meget ivrige efter at lære os alle de nye muligheder, men det tager selvfølgelig lidt tid at få overblik over det hele. Sericomex har været en god partner i den proces, og vi synes at vi har fået både meget ny viden og rigtig meget maskine for pengene.

Det tager kun et øjeblik at af- eller påmontere borde til faste medier. De er monteret på et rullestativ, som kan klappes sammen, så bordene ikke fylder noget.

Priser:

 • Printeren i grundkonfiguration: 297.000 kr. ex. moms i grundkonfiguration
 • Printhoveder: 17.800 kr. ex. moms.
 • Pris pr. liter standardfarve: 2.386 kr. ex. moms (525 kr. ex. moms pr. 220 ml. kassette).
 • Pris pr. liter Flex farve: 2.557 kr. ex. moms (562,50 kr. ex. moms pr. 220 ml. kassette).

Selve testen:
Testen består af et 1 x 1 meter stort pdf-dokument. Dokumentet indeholder en række forskellige billeder med forskellige udfordringer, positive og negative tekster i forskellige størrelser og farver, samt pantone farver, dækflader og forløb. Testen bliver udført i flere forskellige print modes for at se, hvilken effekt det har på kvaliteten og hastigheden.

Tekstgengivelse, pasning og linjepar
Mutohs ValueJet 1638UH er en storformat-printer, så man skal tænke sig godt om, hvis man skal bruge den til fx emballager med små tekster. En fire punkts skrift er læsbar, men selv en 10 punkts skrift nok er læsbar, men der er problemer med at gengive de tynde linjer i en antikva skrift.
100 lpi kan gengives med tydelig adskilles af de sorte og hvide linjer i den højeste opløsning, men herefter går det galt. I den laveste opløsning er 50 lpi en udfordring. Pasningen mellem farverne er der ikke noget at indvende mod.

Farver og forløb
På jævne flader af sammensatte farver kan man, i kort betragtningsafstand, ikke undgå at iagttage en lidt nistret tendens som hænger direkte sammen med opløsningen. Jo lavere opløsning, jo mere nistret. Det spiller ingen rolle for plakater og lignende, men skal iagttages ved brug til fx etiketter og andre produkter man skal se helt tæt på.
Forløb fra lys til mørk er rimelig jævne, men også her spiller opløsningen en rolle i, hvor nistret forløbet ser ud.
Gengivelsen af Pantone-farverne ligger lidt uden for skiven, hvor lysheden er helt perfekt, men mætningen lader noget tilbage at ønske. Det skal der kigges nærmere på, hvis det er et krav i produktionen. Med RIP-løsninger fra både Caldera og Onyx burde det kunne løses.

Billedkvalitet
Betragtet på en afstand af en meter eller mere er billedkvaliteten særdeles god. Sammenlignet med en række andre test jeg har lavet, er der ikke noget at udsætte på nogle af testbillederne. De er skarpe, naturtro i farverne og med fin gengivelse af nuancer i både lyse og mørke områder. Går man inden for en meters afstand er billederne lidt grovere sammenlignet fx med solvent-teknologien. Sort-hvid billedet printes kun med sort farve, hvilket vil sikre dem mod metamere effekter under blandet belysning.
Mutoh anvender ikke multi-pass-teknologi for at undgå banding, men har udviklet deres egen interweaving-teknologi, der via nogle bølgemønstre opnår samme resultat.

Hastighed
Testen blev gennemført i tre forskellige print modes:

 • 720 x 720 dpi, Bi-directional som tog 7:50
 • 720 x 1080 dpi, Bi-directional som tog 12:47
 • 720 x 1440 dpi, Bi-directional som tog 15.58

Der kunne ikke oplyses farveforbrug i forbindelse med testen.

Fire punkt positiv og 10 punkt negativ kan læsbart gengives, men ikke uden udfordringer. Farvepasningen er fin og raster-teknologien stokastisk. 100 lpi gengives tilfredsstillende i højeste opløsning.

Konklusion
Mutoh har tilsyneladende lavet en printer med et rigtig godt match mellem pris og funktionalitet. Print direkte på faste medier sparer meget tid, som er den knappeste ressource hos mange mindre skiltevirksomheder. Ved samtidig at have en nem omstilling mellem faste medier og rullematerialer får virksomhederne en fleksibilitet, der gør det nemme at udnytte investeringen.
Hastigheden er ikke imponerende, men kvaliteten er på et fint højt niveau. Dog skal man se sig for, hvis printeren skal bruges til produkter som skal ses inden for en meters afstand. Her er man nødt til at anvende højeste opløsning efter min mening, hvilket så går ud over produktiviteten.
På grund af UV-LED-teknologien kommer printene monteringsklar ud af printeren, hvilket sparer tid, plus at teknologien er langtidsholdbar, da såvel printhoved som LED-lamper forventes at holde det meste af printeres levetid.
Ved krav om præcis matchning af Pantone-farver bør man sikre sig at det kan ske.
Der er ingen opløsningsstoffer i farven og heller ikke nogen lugtgener i forbindelse med arbejdet med printeren.

Tekniske specifikationer

Leverandør Mutoh
Model ValueJet 1638UH UV-LED
Printhoveder Micro Piezo
Ink Mutoh UV LED Ink
Maks opløsning 1.440 x 1.440 dpi
Mediestørrelse

 

64 tommer (1,626 m) i bredden

Ruller op til 15 cm i diameter og 30 kilo tunge

Faste materialer op til 15 mm tykke og 15 kilo tunge

Medietyper ABS, aluminium, karton, pap, glas, PVC-fri selvklæbende film, Non-woven, PC, PE, PET, PES, PMMA (akryl), PP, PS og PVC
Farver CMYK, samt hvid og klar farve
Max. hastighed Op til 11,27 m2 i timen CMYK

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.