Forside / Artikler / De vil være gode til det, de andre er for store til

De vil være gode til det, de andre er for store til

Neopost kampagnebanner uge 10-13

Kolind Bogtrykkeri finder nicher, andre trykkerier kan bruge. En af nicherne var installationen af Danmarks første offsetmaskine med low-energy UV tørring (5-farvet + UV-lakværk). Det betød, at de kunne producere offset-opgaver med ekstrem kort leveringstid og i meget små oplag.

Da de samtidig har stort set alt inden for efterbehandling i huset, kan de tilbyde en stor forædling af trykopgaverne lige fra kachering og stans til sammenklæbning af planoark og bogproduktion – og stadig med meget kort leveringstid.

– Det er afgjort en konkurrencefordel for os, at vi kan lave så meget in-house. Kortere leveringstid, mindre risiko og gladere kunder, fortæller Robert Andersen, den yngste af de to brødre, der ejer virksomheden.

Koncentrerer sig om det, de andre er for store til

Kolind Bogtrykkeri har mere end 100 år på bagen. Brødrenes far Svend Aage Andersen overtog trykkeriet i 1966 og tilbage i hhv. 1991 og 2007 bliver de 2 sønner, Flemming og Robert, medejere.

Både Flemming og Robert Andersen har været i mesterlære i trykkeriet, og har haft deres gang og medvirken til forskellige opgaver fra de var børn.

Trykkeriet har i mange år hovedsagelig været underleverandør til trykkerier og bureauer.

En af årsagerne til at de hovedsagelig er underleverandør skal nok findes i, at de på mange punkter koncentrerer sig om at være gode til det, de andre er for store til. Her er halvformat-maskinen med UV-tørring et af eksemplerne.

Robert Andersen viser eksempler på opgaver, der produceres i huset

– Det mange trykkerier med de store maskiner ikke kan løse rentabelt på deres eget udstyr, kan vi løse bedre og mere økonomisk på vores mindre maskine, hvor trykket kan gå direkte videre til efterbehandling uden tørretid, forklarer Flemming Andersen.

Plast og syntetiske materialer

Igennem årene med UV-offset har de opbygget en stor viden og ekspertise om tryk på plast og syntetiske materialer. Med UV-offset er trykket tørt, når det lander på pallen. Ingen risiko for afsmitning og dyre omtrykninger.

–Det kan simpelthen ikke betale sig, at forsøge sig med den type opgaver i en konventionel maskine. Vi trykker på plast i op til 0,8 mm i fantastisk kvalitet uden risiko og arkene er klar til efterbehandling med det samme. Ja, og på ubestrøget papir står farverne mere intense – og så lugter de ikke, lyder det fra Flemming Andersen.

Den digitale afdeling

Robert Andersen skal i gang med at indstille GM-udstyret

Selv om der produceres meget i offset, er der også digitalt udstyr i produktionen. F.eks. en ny Roland storformatprinter og en ditto Ricoh C9100, der kører mange forskellige opgaver.

Og der investeres løbende. Sidste større investering blev foretaget på Sign & Print sidste efterår. Her bestilte de en label-løsning fra Konica Minolta. Efterfølgende lagde de også en ordre på en efterbehandlingsløsning til label-maskinen – en færdiggørelseslinie fra GM/Grafisk Maskinfabrik.

– Det er ”kram”. Man bliver helt stolt af, at det er et dansk produceret produkt, fortæller Robert Andersen om GM-løsningen.

Labels på mange måder

Robert Andersen ses her ved den nye labelprinter fra Konica Minolta

Næsten alt udstyr i huset kan producere labels, og nu kan der også tilbydes labels på ruller. Men hvorfor begynde at producere labels på ruller? –Det var egentligt en eksisterende kunde, der spurgte, om vi ikke kunne levere labels på ruller, for de manglede noget fleksibilitet fra deres tidligere leverandør. Det tyggede vi lidt på, og valgte så at tage investeringen. Vi kan nu levere labels på ruller på både papir og folie. De små oplag sparer vi stanseformen på og kører banen igennem en plotter med op til fire knive, og de andre opgaver kører på GM-stanselinjen med stanseform. Det giver noget fleksibilitet, og skal det gå rigtig hurtigt, så behøver vi ikke vente en til to dage på stanseformen, men kan producerer med det samme, forklarer Robert Andersen, og han fortsætter: – Vi har ikke tænkt at lave en forretning ud af stanseforme. Vores kunder betaler kostpris + fragt. Til gengæld tilhører stanseformen os, og andre kunder kan få glæde af den. Det synes vi er fornuftigt for alle.

Hvor hurtigt investeringen skal tjene sig ind, har de ikke kalkuleret så nøje. De fornyer og opdaterer løbende maskinparken, men aldrig mere end at de altid kan klare en nedgang i ordrerne, forklarer Flemming Andersen.

– Men så længe bundlinien er god, er alting godt, lyder det smilende fra Robert Andersen.

Der er otte ansatte i trykkeriet, hvor Flemming Andersen mest tager sig af offset-produktionen og Robert Andersen, der er den tekniske nørd, hersker i den digitale afdeling, hvor der eksperimenteres for at få det bedst mulige udbytte ud af udstyret.

En ny maskine, der bare fungerer

Robert Andersen nyder, når der kommer nyt udstyr, der skal udforskes og label-maskineriet var ingen undtagelse. Det kører rigtig godt og stabilt, og det er alfa omega for vores virksomhed.

– Ja, den er god og meget stabil, og så har vi endda endnu ikke haft tid til det planlagte instruktørbesøg, fortæller Robert Andersen, der ser frem til at kunne hjælpe andre med endnu flere label-opgaver nu hvor kapaciteten er udvidet.

Fremtiden? Stadig noget med papir og print.

Flemming Andersen

Hvad der fremover skal investeres i, ved de endnu ikke. Og hvordan virksomheden ser ud om fem til ti år står også uklart.

– Men vi vil stadig have meget med papir og print at gøre. Vi har fået et ”brand” i den grafiske branche om, at vi løser de skæve opgaver. Har de en idé, så løser vi den, og vi holder altid en lovet deadline. Og det at vi kører halvformat, gør os også konkurrencedygtige på mindre opgaver, forklarer Flemming Andersen.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.