Forside / Artikler / De lægger vægt på design og det fine gamle skiltehåndværk
Claus og Christian Gade fra Poul Gade Skilte A/S

De lægger vægt på design og det fine gamle skiltehåndværk

Poul Gade Skilte A/S i Aarhus er en mellemstor skiltevirksomhed med 10 ansatte. De udfører alle former for skilteopgaver – og kan hjælpe kunderne med alt lige fra design til montering.

Huset har egen tegnestue, stort smede-, træ- og maleværksted, og kan det fine skiltehåndværk til fingerspidserne.

Virksomheden er startet af Poul Gade, der er uddannet maskinarbejder. Hans far var uddannet håndgravør, så det lå i generne, da Poul Gade startede som gravør. Lidt på hobby-niveau i starten. Men det blev snart til en virksomhed på fuld tid.

I dag er det sønnerne Christian og Claus Gade, der har taget over. Først kom Claus Gade til. Han er uddannet skiltemaler med stor interesse for både håndværket og ikke mindst designet. Claus Gade er ikke bare skiltemaler, han er også kunstmaler, og står lige over for at skulle udstille på et større galleri i New York. Derefter fulgte  Christian Gade, der i mange år havde været beskæftiget i henholdsvis Tyskland og USA som sælger af dansk møbeldesign. Christian Gade kom i naturlig forlængelse af sine tidligere job til at stå for salgsarbejdet i Poul Gade Skilte A/S.

Poul Gade Skilte A/S ejes i dag af brødrene Claus og Christian Gade.

I dag er det de to brødre, der ejer Poul Gade Skilte, men faderen, Poul Gade, kommer stadig i virksomheden. Det er blandt andet hovedsageligt Poul Gade, der betjener fræsemaskinen.

Har både egen tegnestue og værksteder

Som nævnt udfører Poul Gade Skilte alle former for skilte- og udsmykningsopgaver. Lige fra bildekorationer til indendørs og udendørs skiltning. Opgaverne er varierede, men der lægges altid vægt på håndværket og på designet.

– Det er en styrke, at vi har både tegnestue og egne værksteder. Det gør os hurtige til at komme med forslag til kunderne, fortæller Christian Gade.

– Ja, og så kan vi vores håndværk. Det sætter alle medarbejderne stor ære i, fortsætter Claus Gade.

Samarbejder med arkitekter – også de store og anerkendte

Men der er ingen tvivl om, at opgaver, hvor de får mulighed for at komme med ind over designet og tilpasningen af skilteopgaven til bygningens/rummets eksisterende arkitektur, er opgaver, der passer som fod i hose hos Poul Gade Skilte A/S. Det samlede indtryk og æstetikken er vigtige elementer, når der skal udarbejdes design.

Poul Gade Skilte A/S samarbejder med en række arkitekter, og deltager også i konkurrencer, når arkitekterne skal finde den rigtige partner til skilteopgaverne.

Det kan nævnes, at Poul Gade Skilte fx vandt konkurrencen om skiltningen af det roste og meget anerkendte nye Moesgaard Museum, der er tegnet af Henning Larsens Tegnestue. Moesgaard Museum er et fint eksempel på, hvorfor danske arkitekter er så anerkendte ude i den store verden. Her går det hele op i en højere enhed lige fra den udvendige arkitektur, hvor bygningen er totalt integreret i landskabet til det indvendige, hvor også skiltningen er blevet en del af den totale løsning.

Spændende opgaver inden for bl.a. way-finding, udsmykning, facader

Claus Gade

Et andet område, hvor Poul Gade Skilte A/S arbejder meget sammen med arkitekter er hele ”way-finding”-området.

– Det er svært at lave god og let forståelig way-finding. Men det er et område, som vi arbejder meget med i tæt samarbejde med arkitekterne, forklarer Claus Gade.

Poul Gade Skilte samarbejder også meget med offentlige institutioner om både skiltning og way-finding.

Store udsmykningsopgaver er også opgaver, der fylder en del i virksomheden. Det kan være fx være påmaling direkte på vægge eller storformatprint. Men også facadeskiltning/udsmykning fylder en del.

Christian Gade fortæller blandt andet om en opgave med 80 cm høje bogstaver, hvor front først er udskåret og derefter er 23 cm svøb påsvejset. Til sidst er der lagt 23,5 karat bladguld på.

– Det er så smukt, lyder kommentaren fra Christian Gade.

Vil bevare skiltehåndværket

Christian Gade

Men selv om de kan det meste i virksomheden inden for udsmykning og skiltning, så forventer de ikke, at digital skiltning kommer til at blive en del af deres tilbud til kunderne. De vil gerne være med til at integrere den digitale skærmløsning i den totale skiltningsopgave, men selve arbejdet med den digitale information, vil de overlade til andre.

– Det er vigtigt at finpudse, det vi har. Blive bedre til det vi er gode til. Vi vil bevare det gode skiltemalerhåndværk og det gode design, lyder slutkommentaren fra Christian Gade.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.