Forside / Artikler / RollsRoller’ens opfinder hedder Göran Johansson
Göran Johansson, RollsRoller bordets opfinder sammen med Per Wendel, virksomhedens salgschef

RollsRoller’ens opfinder hedder Göran Johansson

Da vikiallo havde ”Åbent Hus” på Sjælland i forrige uge, havde de også inviteret Göran Johansson. Han er opfinderen af det i dag så kendte RollsRoller-bord, som vikiallo forhandler. Jeg mødte Göran Johansson til det “Åbne Hus” og hørte lidt om, hvordan RollsRoller bordet så dagens lys.

Göran Johansson havde i mange år et skiltefirma i Sverige, Reklamamide AB, sammen med sin bror. De oplevede nogle problemer med at håndtere de store skilte, og havde brug for at kunne forbedre produktionen. Göran Johansson har også en lille ”Ole Opfinder” i maven, så han startede med at opfinde et profilsystem til opspænding af fx spandexmaterialer. Han tog senere patent på systemet og markedsførte det under navnet EZ-Tennsoning System. Sammenlagt har Göran Johansson tl dato indgivet syv patentansøgninger, og fem er blevet godkendt. De to er blevet til kommercielle succes’er.

Göran Johanssons bror valgte at stoppe inden for skilteindustrien tilbage i 2002.

RollsRoller ideen fødes

De havde også i skiltevirksomheden et arbejdsbord, der fungerede til mindre opgaver. Men det var ikke optimalt til nogle større produktioner, de havde med skilte i 20 mm kanalplader, som blev produceret til bl.a. petroleumsindustrien.

Det affødte ideen om at montere en valse på arbejdsbordet, og det blev det allerførste RollsRoller-bord. Det var så stor en hjælp med bl.a. de store skilte til petroleumsbranchen, som ville have spandexskilte i store størrelser.

– Ja, jeg sammenlignede det med en RollsRoyce, og mente at mit bord derfor skulle hedde RollsRoller. Det kontaktede jeg via vores patentbureau RollsRoyce om, og de sagde OK, fortæller Göran Johansson.

Der blev sat gang i en egentlig produktion

Et billede af Best-seller RollsRoller bordet

Den første RollsRoller løsning blev løbende forbedret, og der blev også solgt borde til andre virksomheder.

– Nu stod valget mellem, enten at blive Europas største skiltevirksomhed, eller også skulle vi satse på videreudvikling, produktion og salg af RollsRoller-borde, fortæller Göran Johansson.

Det blev til et sats på bordene, der blev taget patent i 24 lande. Forventningen var at de 30-40 største kunder i Sverige skulle købe en RollsRoller-løsning. Men så let gik det ikke. Göran Johansson var dog overbevidst om, at hvis først skiltevirksomhederne prøvede at arbejde med bordet, så ville de hurtigt opleve fordelene.

Prøv det – fordelene er tydelige

Roll-X applikator-bordet

Han begyndte derfor at tilbyde gratis at udlåne bordene, så kunne virksomhederne selv se hvor meget der kunne spares på personaleomkostningerne. Og det virkede. Alle borde, der blev sat ud på demo, blev efterfølgende købt.

– Der er nu solgt mere end 8.000 løsninger til en markedsværdi på omkring 200 millioner euro,, og vi er stadig bare i begyndelsen, fortæller Göran Johansson. – Det er en stor konkurrencemæssig bagdel, hvis man ikke har adgang til produktionsmetoden, som genereres med en RollsRoller eller Roll-X-maskiner. Derfor oplever vi at hele den globale skilte- og grafiske industri kommer til at ændre deres produktion og tage min opfindelse i brug, mener Göran Johansson.

Udfordringer var der nok af

En af de store udfordringer i udviklingsperioden var manglen på en stor pose penge.

– Hvis du ikke har penge, så skal der bruges tid. Vi skulle konstant selv tjene pengene på skiltevirksomheden. Så det var om at vokse i et tempo, hvor vi kunne følge med.

For Göran Johansson har det også været en udfordring, at gå fra at være en dygtig håndværker til at blive en dygtig udvikler og senere hen at bestride alle en virksomheds ledelsesfunktioner. Men det er gået godt. RollsRoller har konkurrenter på markedet, men de oplevede sidste år deres bedste resultat nogensinde, og indeværende år ser også fornuftigt ud.

I dag er Göran Johansson trådt et skridt tilbage i virksomheden, og der kommer en ny generation af dygtige medarbejdere. Per Wendel er ansat som salgschef. Og  Göran Johanssons ældste søn, Christian Ogenvall, er blevet direktør i RollsRoller AB. Den yngste søn, Marcus Johansson er udviklingsansvarlig, og han vil komme til at sætte sit præg på fremtidens generationer af RollsRoller og Roll-X-maskiner.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.