Forside / Nyheder / DMJX Jubilæumsfest markerer starten på et jubilæumsår
Allerhuset på Havneholmen lagde hus til jubilæumsfesten.

DMJX Jubilæumsfest markerer starten på et jubilæumsår

Der var et betydeligt opbud af mennesker, da Aller fejrede Danmarks Medie- og Journalist Højskoles (DMJX) 75 års jubilæum. DMJX er en fusion af Journalisthøjskolen og Den Grafiske Højskole og jubilæumsåret er egentlig en markering af Den Grafiske Højskoles stiftelse. Journalisthøjskolen kom til noget senere.

Adm. Direktør for Aller, Lars Sander Matjeka, bød velkommen og udtrykte stolthed over at Aller havde været en aktiv del i stiftelsen af højskolen. Udgiverdirektør Anette Kokholm kunne tilføje, at Aller fortsat er stor aftager af praktikanter og studerende, at det for dem er en selvfølgelig strategi, som de har betydelig glæde af.

Tidligere rektor Eivind Winsløw (siddende) og tidligere afdelingsleder Stig Hoffland, nuværende direktør for PRINFO Danmark.

Markant rektor

Bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen kom i sit indlæg med en historisk gennemgang af institutionernes udvikling, og kom i den forbindelse ind på tidligere rektor Eivind Winsløw, som med sine 43 år på skolen – heraf 17 som rektor – nåede at sætte et betydeligt præg på Den Grafiske Højskole. Udover at referere til Morten Hesseldahls oplevelser af Eivind Winsløw som en flamboyant underviser kunne Lisbeth Knudsen fortælle, at Winsløw og hans ”Wing Commander” Jørgen Vester var kendte og frygtet i dagbladsverdenen, hvor de ofte blev kaldt ind som konsulenter, når der var knas i forretningen. Eivind Winsløw deltog også til jubilæumsfesten.

Jubilæumsfesten markerer også starten på et år, hvor DMJX vil vise sig frem i hele landet med forskellige arrangementer og ikke mindst en udstilling, som både fortæller om rødderne og peger opad og fremad. Udstillingen vil optræde forskellige steder i landet og lukke jubilæumsåret på DOKK1 i 2019.
Hans Uwe Lassen fra Smedes Papir kunne fortælle, at udstillingsplancherne er fremstillet på det syntetiske papir TYVEK, som er næsten umuligt rive over og kan tåle betydelige mængder vand. På den måde regner de med, at materialet kan holde de mange op- og nedtagninger.

Uddannelsespolitks chef hos GRAKOM, Anders Mosumgaard.

Ny grøde i samarbejdet

Uddannelsespolitisk chef i GRAKOM, Anders Mosumgaard, var med i fejringen. Han udtrykte stor glæde over samarbejdet med DMJX. Anders Mosumgaard siger:
– Efter en lidt vanskelig årrække, har vi igen et samarbejde med fokus på udvikling af de mere produktionsorienterede uddannelser. Der er stadig brug for uddannelser der orientere sig mod produktion af både fysiske og elektroniske medier, og vi ser en ny grøde i det samarbejde.

Udover mange ledere og medarbejdere fra institutionen og Aller, var der også mange som i årenes løb har haft deres gang på uddannelserne, som undervisere eller studerende. Alderspræsidenten må have været Bent Rohde, der i foråret blev 90 år. Han dimitterede fra Den Grafiske Højskole i 1954 og fra 1957 til 1995 var afdelingsleder. Bent Rohde er stadig aktiv kunstner og var i København i forbindelse med sin udstilling om Kalligrafisk Lyrik.

Michael Abildgaard er en af de efterhånden få der underviser og forsker i grafisk produktionsteknologi.

Stadig noget at komme efter

Blandt de nuværende undervisere var også Michael Abildgaard. Michael er en af de efterhånden få der underviser og forsker i grafisk produktionsteknologi. Men han holder fanen højt og fortæller, at institutionen stadig har et vist ry ude i verden. Det understreges blandt andet af, at Norsk Industris grafiske brancheforening afholder deres årlige landsmøde i København fra 6. til 9. september, hvor de den 8. september besøger DMJX for at høre om uddannelserne, om forskningen og andre spændende emner.

Vi ønsker DMJX tillykke med jubilæet.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.