Forside / Nyheder / Marked / Rosendahls inkjet-investering varsler nye tider for de kommercielle trykkerier

Rosendahls inkjet-investering varsler nye tider for de kommercielle trykkerier

I forrige uge meddelte Rosendahls, at de havde investeret i en række nye maskiner fra Canon. Iblandt var en Océ Varioprint i300. Det er Canons bud på en inkjet arkmaskine i B3-format. Det er den anden installation i Danmark men den første til rent grafiske opgaver. Og det særlige ved i300 er, at den giver en helt ny omkostningsstruktur på en stor del af de opgaver, som belaster mange virksomheders rentabilitet.

En løsning på de opgaver, der hverken passer her eller der

I dag er udfordringen for mange trykkerier den, at klikprisen på tonerbaserede print er relativt høj, til gengæld er startprisen lav og stykprisen fast uanset farvedækning. På offsetsiden er startomkostningerne høje, trykfarveprisen variabel og ved mange små oplag bruges der mere tid på at skifte job end på at trykke oplag.

Men med en markant lavere klikpris og en variable farveomkostning vil en lang række opgaver med en mindre farvedækning kunne printes langt billigere på en i300 end på en tonerprinter. Eller de opgaver, der på grund af oplagsstørrelsen forstyrrer en effektiv offsetproduktion, kan lægges på i300, der, med helt op til 12 forskellige papirmagasiner, er velegnet til meget blandet produktion.

– Med denne Canon-løsning følger vi de seneste års strategi med bringe Rosendahls ind i fremtidens grafiske marked. Setup’et er det første af sin slags i Danmark, og vi vil være blandt de første i Europa, som benytter denne teknologi til grafiske tryksager. Det gør os særdeles konkurrencedygtige, samt understreger vores vision om at være innovative og på forkant i forhold til fremtidens grafiske marked, udtaler Palle Rosendahl, administrerende direktør hos Rosendahls i en pressemeddelelse.

Inkjet kan bruges på stadigt flere papirkvaliteter

Inkjet har flyttet sig meget de seneste år på kvaliteten og ikke mindst muligheden for at trykke de gængse offset standarder. Tidligere kunne man typisk kun printe på ubestrøgne kvaliteter, men med Canons primerløsning ColorGrip er det nu muligt at printe på de fleste papirtyper. Endda også visse syntetiske papirer som f.eks. Tyvek. Océ Varioprint i300, placerer kun primer der, hvor der skal printes CMYK-farver.

Ifølge Ole Veggerby fra Canon er det nok mest interessante ved inkjet, generelt og i300 specielt, at det er en meget stabil teknologi. Til forskel fra de tonerbaserede printere, så er der ingen corona-tråde, ingen varme- og fixervalser, ingen bælter eller andre af de dele, som både koster tid og penge i den tonerbaserede teknologi. Vedligeholdelsen er stort set automatisk da i300 har indbygget self-maintainance teknologier, så ”oppetiden” er i en klasse helt for sig. Ole Veggerby siger:

– Rosendahl var interesseret i være på forkant med den nyeste udvikling, hvor volumenerne bliver mindre, og produktionstiden bliver mere og mere presset. I den nye verden er det i høj grad tiden, som er en faktor og denne løsning vinder tid. Løsningen er særdeles konkurrencedygtig på især de mellemstore volumener målt op imod offset.

Et kig ind i papirgangen oå den nye Océ Varioprint i300.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.