Forside / Nyheder / Marked / Jakob Engberg har en passion. Det er håndmalede skilte.
Skiltetekniker Jakob Engberg i færd med at håndmale et facadeskilt

Jakob Engberg har en passion. Det er håndmalede skilte.

Jakob Engberg blev i 2015 udlært som skiltetekniker og fik som den første elev i fire år en medalje. Læretiden var hos Skiltefabrikken på Østerbro, hvor de blandt andet også beskæftigede sig med håndmalede skilte. Efter læretiden fik Jakob Engberg ansættelse hos Nielsen og Kromann, der også tilbyder håndmalede skilte, men der er ikke mange af disse opgaver.

Jakob Engberg startede derfor sideløbende sit eget firma, hvor han tilbyder håndmalede skilte.  Og det er blevet til et fuldtidsjob. Og måske også lidt mere. For Jakob holder også en del kurser både her i Danmark og ude i den store verden – fra Istanbul, til Singapore, Tyrkiet, USA og i Europa med mere.

Interessen for håndmalede skilte er større i udlandet, hvor teknikken stadig håndhæves af mange flere end her i Danmark. Og det er en skam, mener Jakob Engberg.

– Magien og det smukke ligger netop i, at man kan se, at det kommer fra menneskehænder, forklarer Jakob Engberg, og han fortsætter:

– Derfor brænder jeg for at skabe opmærksomhed om, at vi kommer  til at mangle de håndmalede skilte i gadebilledet.

Der er i øjeblikket en efterspørgsel efter håndmalede skilte, men de males ofte efter folieskabeloner, forklarer Jakob Engberg. Og det er ikke den”ægte” vare.

At håndmale en skrift og et skilt læres ikke på skolen. Det skal læres hos en mester, så der ligger et ansvar hos de få, der stadig behersker teknikken, til at sørge for den nødvendige fødekæde, fortæller Jakob Engberg.

Jakob Engbergs passion for skilte og ikke mindst de håndmalede skiltes betydning for byrummet har resulteret i, at han nu også kan skrive forfatter på sit cv. Han har netop udgivet bogen Danske Skilte.

Nedenfor en række billeder af nogle af Jakob Engbergs håndmalede skilte.

 

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.