Forside / Artikler / Fem trends inden for storformat
Interiør-dekoration er blevet et vækstområde for storformat-print

Fem trends inden for storformat

SIPP/AGI kampagnebanner når plads

Inden for de sidste tyve år er der kommet en række nye blæktyper på markedet – solvent blæk, øko-solvent, UV-resistent blæk, latex blæk og UV gel blæk. Det er en udvikling, der har bidraget til en bedre printkvalitet og flere muligheder inden for digitaltryk. Canon peger i en pressemeddelelse på de fem tendenser, som de mener, vil være med til at præge fremtiden for digitalprint inden for storformat.

1. Små oplag
Det bliver stadig mere almindeligt med kortere serier, som fx lokale reklamekampagner, der kræver mere personligt design. Printvirksomheder skal kunne klare job i mindre mængder. Derfor har de brug for printere, der let og hurtigt kan omstilles fra et medie til et andet.

2. Hurtig levering
61 procent af printvirksomhedernes kunder ønskede deres storformatprint leveret inden for mindre end 24 timer, viser InfoTrends undersøgelse i december 2017, “Looking for Big Opportunity i Grafisk Kommunikation & specielle udskrivning”. I 2013 var tallet kun 41 procent. Printvirksomhederne har derfor ikke kun brug for hurtigere printere, men også for printere, der leverer printkvalitet i første forsøg, og printere, der er automatiserede og kosteffektive.

3. Printapplikationer

Soft signage er et populært medie

Canon peger på bannere og soft signage som områder, der er hastigt voksende. Et andet populært område er tapeter og printede vægplader. Soft signage i store formater er ikke mindst populært til messe- og udstillinger, da materialet er meget lettere – og billigere – at transportere. Når det drejer sig om tapeter, så er det anbefalelsesværdigt at anvende rulleprintere med Cold-cureLED, da andre teknologier, som bruger meget varme for at tørre kan skabe problemer.

4. Effektivisering og automatisering
Flere og flere områder inden for printprocessen automatiseres og kræver mindre personaleressourcer. Canon noterer dog, at mange printere desværre stadig brug for nogle “hands-on”. Printet skal følges, således at eventuelle printproblemer forårsaget af fx printhovederne kan opdages og stoppes. Uden de manuelle kontrol risikerer man at mange meter print går til spilde og skaber budgetoverskridelser. Canon pointerer, at nyere udskrivning systemer, som fx deres egen Océ Colorado printer med UV-gel blæk teknologi anvender en avanceret overvågning af printhovederne, som sikrer ensartet printkvalitet gennem hele udskriftsjobbet.

5. Integreret workflow til efterbehandling
I dag har de fleste printafdelinger et meget automatiseret workflow som også indbefatter efterbehandling. Det kan være digitale X-Y skæreborde til rullemedier og digitale skæreborde til både plane og rullemedier, der er blevet en delaf det automatiserede workflow. Det medvirker til en effektivisering og er mindre personalekrævende.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.