Forside / Nyheder / Miljø / Vi er ”grønne” i 2050
Jesper Bo Jensen, Fremforsk: Spis med god samvittighed lørdagsbøffen.

Vi er ”grønne” i 2050

Ordene kommer fra Jesper Bo Jensen fra Fremforsk, Center for Fremtidsforskning. Han holdt indlæg på Grakom-dagen i sidste uge. Temaet var Bæredygtighed, Den grafiske branche og fremtidens bæredygtighed.

Når Jesper Bo Jensen taler om bæredygtighed, taler han om emnet i bred forstand, idet han også inddrager CSR og virksomhedens (økonomiske) bæredygtighed.

Stigende CO2-udledning

Vi har et stigende forbrug – og deraf blandt andet større udledning af CO2.Vores privatforbrug stiger med 2,6 procent om året. Går det galt? Spurgte Jesper Bo Jensen, og kom selv med svaret.

– Måske ikke. En del af forbruget er ikke fysiske varer men fx musik og online-tjenester, fortalte Jesper Bo Jensen.

Helt ”grønne” i 2050

Men lige meget hvad, så udledes der i dag mere CO2 end tidligere. Vi kan dog her i Danmark ikke gøre meget for at påvirke verdens samlede CO2-udledning. Vores procentvise andel er på et meget, meget lille niveau.

– Vi kan i Danmark ikke gøre meget. Vi er på vej og vil nok allerede i 2050 være helt ”grønne”. Vores indflydelse skal nok mere være i retning af at være det ”gode eksempel” for ikke mindst Kina og Asien. Så spis bøffen lørdag aften uden samvittighedsproblemer, lød opfordringen fra forskeren.

Mange træer og bedre batterier

Og den grafiske branche ”stjæler” ikke klodens træer. Tvært imod. Der er i dag tre gange så meget skov som tidligere, blev der oplyst.

Den store synder er ikke papir. Det er transportdelen. Men vi bliver bedre til batterier, og det får stor betydning. Specielt fordi solenergi fremover vil være en teknologi, der vil sejre. Det kan allerede nu betale sig at sætte solceller op – uden tilskud.

Selv om vi er godt på vej i Danmark, så skal vi fortsat blive ved med at gøre noget for klimaet. Først og fremmest fordi de unge ”kræver” det, selv om de gladelig flyver med Ryan Air til Thailand. – Vi gør noget godt, og vi gør noget skidt, som Jesper Bo Jensen sagde.

Vis miljødertificeringerne, dit sociale ansvar og sørg for det gode arbejdsmiljø

Og så skal vi sørge for at være miljøcertificeret. Det vil kunderne forlange.

Men vi skal huske, at bæredygtighed også omhandler CSR, vores interne arbejdsmiljø inklusiv fx støj. Bæredygtighed er mere er blot klima, mindede Jesper Bo Jensen os om, og vi skal huske, at der til enhver tid også skal være bæredygtige virksomheder.

–Vi kan regulere os ud af klimaproblemet. Det er vi i gang med. Og regulering virker. Problemet ligger i Kina og Asien, lød det fra forskeren.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.