Forside / Newsletter / Er det nu, du skal investere i inkjet?

Er det nu, du skal investere i inkjet?

Müller Martini kampagnebanner – maj 2020

Grakom har i samarbejde med Medit Consult inviteret til konference om Inkjet den 13. juni på Hotel Storebælt, med den smukkeste udsigt over vandet i strålende sol. Indendøre sidder mange fra den grafiske branche klar til at lære mere om inkjet-mulighederne.

Indenfor startede konferencen med at Michael Bach Nielsen fra Medit Consult bød velkommen med et kort statement om hvorfor inkjet er interessant.

Kvaliteten er god, hastigheden er på et niveau, hvor break-even med offset flytter sig mærkbart, ingen startomkostninger, med inkjetteknologien er der mulighed forstørreformater sammenlignet med den tonerbaserede, der kan arbejdes med on-demand og variable data.

Prismæssigt sker der også en udvikling, der gør det mere interessant at tænke på inkjetteknologien. Se illustrationen, der tydeligt viser at break-even flytter sig.

Michael Back Nielsen sluttede sin korte indledning med oplysningen om at teknologien får større og større markedsandel,specieltinden for labels og emballage samtbøger og også noget inden for kommercielle tryksager. Se nedenfor.

Herefter blev ordet givet videre til Søren Winsløw fra Print og Medier, der gennemgik inkjet-teknologien. I Print og Medier-magasinet, der udkommer primo september, har vi en artikel om inkjet-teknologien. Men her følger yderligere et par plus fra den velbesøgt og vellykkede Inkjet Update konference.

De-inking giver udfordringer ved genanvendelse

Miljøpåvirkningerne fra inkjet-teknoogien er større end ved både den tonerbaserede digitale produktionsmetode samt offset.Offset-produktionen er godt dokumenteret, og genanvendeligheden er høj, derfor er belastningen heller ikke så stor. Når det gælder inkjet, så er de-inking et problem, og derfor er genanvendeligheden ikke så høj, og det betyder i det samlede miljø-regnskab, at belastningen bliver højere end offset og også fra den tonerbaserede digitale produktion. Deinking bliver dog stadig bedre og bedre, men UV-hærdning er stadig et problem, fortalte Per K. Hansen fra Grakoms miljøafdeling. Det skal bemærkes at mange UV-maskiner erstatter serigrafi, og miljøpåvirkningen falder i dette tilfælde klart ud til inkjet-teknologien.

Der var ikke foretaget sammenligninger af påvirkning på miljøet fra Latex-teknologien. Hvis man ser på arbejdsmiljøet, så er der mange advarsler, når det drejer sig om UV-inkjet, bemærkede Per K. Hansen. Så vi står med en god teknologi, der kan giver nye muligheder, som det blandt andet fremgik af de cases, der var med på konferencn,men der mangler dokumentation med hensyn til miljøpåvirkninger.

Antal kvm stiger, men indtjeningen står stille

Der var også et indlæg om automatisering. Det var Christian Schowalter fra Efi, der stod på foredraget, og han forklarede blandt andet behovet for automatiseringen således: Selv om antal kvm stiger, så ligger indtjeningen fladt. Så der er behov for at bliver mere effektive i produktionen, hvis der skal tjenes penge. Og selv om der automatiseres, er det ikke ensbetydende med at der ikke kan produceres med variation i opgaverne, blev der forklaret og vist et billede fra en bilproduktion.

Basér din investering på en business-case

Steen Hansen fra Medit Consult fortalte om nødvendigheden af altid at basere en større investering på en business-case. Start med at beslutte, hvad du vil opnå med investeringen. Og lad det være udgangspunktet for din case og få så undersøgt om er holdbar og tilfører virksomheden den ønskede værdi.

Steen Hansen nævnte også at der i højere grad bliver behov for workflow, der er agile og lette at tilpasse virksomheden og produktionen i dag, hvor variationen i opgaverne bliver større og afløser den tidligere mere standardiserede produktion. Og i takt med at automatisering bliver mere og mere aktuel, bliver der også behov for medarbejdere med programmeringsviden.

Inkjet er værd at overveje. Du flytter break-even, og du får nye muligheder i en tid hvor oplag er faldende, leveringstiderne presses, og opgaverne varierer fra job til job. Men baser altid din investering på en business case.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.