Forside / Nyheder / Marked / Spændende cases og god feedback på Inkjet Update
Grakom stod bag Inkjet Update konferencen i Nyborg i samarbejde med Medit Consult. Fra venstre ses de to ordstyrere fra Medit Consult, Michael Bach Nielsen og Steen Hansen. Yderst til højre ses Michael Brochmann fra Grakom.

Spændende cases og god feedback på Inkjet Update

Müller Martini kampagnebanner – maj 2020

Der var gode indlæg fra internationale leverandører samt en række danske indlæg om fx inkjets miljøpåvirkning og hvilke investeringsmæssige overvejelser man bør gøre sig. Men det, som de fleste nok alligevel så mest frem til, var de danske case stories. Kan inkjet levere varen, når det tages i brug i den virkelige verden?

CardCoin Case

Jesper Mikkelsen står bag virksomheden CardCoin. De producerer ID- og sikkerhedsprodukter, betalingskort samt medlems- og fordelskort. Alt sammen noget der er betinget af de allerhøjeste sikkerhedskrav. Deres produktion består dels af plastikkort og pinkodebreve og alle produkter skal ledsages af individuelle breve og konvolutter, som skal printes og pakkes i et lukket og sikret system.

Til det formål har de anvendt s/h tonerprintere i en årrække som påtrykte individuelle data på fortrykte (offset) ark. Da de begyndte at overveje ny teknologi, var det overordnede mål en forbedret bundlinje. De havde et ønske om 100% ”oppetid” og en så vidt mulig fuldautomatisk produktion for at reducere antallet af mandetimer.

Valget faldt på en Océ Varioprint i300 og resultaterne taler for sig selv. Jesper Mikkelsen fortalte, at virksomheden havde en overordnet forbedret økonomi fra 2017 til 2018. En stor del af æren lagde han på i300. han sagde:

¬– Med en inkjet whitepaper løsning (hvor alle farver printes direkte i maskinen) har vi reduceret udfordringerne ved at få forskellige papirkvaliteter fra trykkerierne. Vi har ikke længere nogen lagerføring af fortrykte ark, vi bruger 28 % færre mandetimer på at printe jobs, vi har en øget effektivitet i kuverteringen med 17 % da vi ikke længere har udfordringer med statisk elektricitet. De samlede produktionsomkostninger pr. side er reduceret med 30 %.

Bording Link Case

Kjeld Thrane fra Bording Link sluttede sit indlæg. af med at sige, at han tror, at inkjet tager livet af offset. I hvert fald hos Bording. Bording har investeret i en Océ ColorStream 6500, som er en inkjet rulleprinter. Kjeld Thrane siger:

– Det tog 16-17 måneder for os at beslutte, om det var den rigtige løsning. Sælgeren synes var var utrolig lange i spyttet og vores direktion synes vi var lidt for hurtige på aftrækkeren, men det tog præcis så lang tid, som der var brug for. Vi har lavet en del worst case-beregninger og jeg kan sige, at vi på intet tidspunkt har været i nærheden af det scenarie.

Kjeld Thrane tilføjer, at de har en del tonerprintere, som de allerede nu overvejer at udskifte med inkjet arkprintere. Og i løbet af 5-7 år regner han med, at de har afviklet offsetdelen også.

Bjarne Kay tror på, at inkjet er fremtiden for Syddansk Universitet.

Hvad sagde deltagerne?

Syddansk Universitet

Blandt tilhørerne var Bjarne Kay som er afdelingsleder for logistik fra Syddansk Universitet. Han har blandt andet ansvaret for deres printerudstyr, som består af 360 ”gangprintere”, som de studerende har adgang til samt en produktionsafdeling, hvor de producerer fx undervisningsmaterialer. Om sit besøg på Inkjet Update-konferencen siger han:

– Vi er konstant på udkig efter at reducere vores omkostninger. Inkjet er interessant, fordi klikprisen er lavere end på tonerbaseret print. Hidtil har de relevante maskiner været for dyre, så vi tager nok en ny runde med tonerbaserede printere, men derefter tror jeg, at vi står over for en total udskiftning til inkjet. Så må der være kommet nogle maskiner, der både er gode nok og til en pris vi kan være med på.

Dystan-Rosenberg A/S

Jørgen Mogensen og Klaus Olsen fra Dystan-Rosenberg var begge med for at få et lidt bedre indblik i, hvad inkjet kan byde på. Jørgen Mogensen fortæller:

Jørgen Mogensen og Klaus Olsen fra Dystan-Rosenberg ser stor værdi i at kunne mødes med andre og få et samlet indblik i inkjet-teknologien.

– Alle taler om inkjet. Jeg tror på, at dagen i dag giver os et lidt bedre overblik, uden at vi af den grund bliver beslutningsdygtige. I hverdagen er der ikke meget tid til at fundere over fremtiden, så det er fint sådan at kunne mødes med andre samt få et lidt større overblik og indsigt.

Klaus Olsen tilføjer:
– Som det blev sagt i Steen Hansens indlæg, så kan det ikke understreges nok, at så stor en investering må baseres på en business case. Derudover skal vi være skarpere på at indgå i de her længerevarende leverandøraftaler. Her har vi tidligere bundet os til noget, der ikke levede op til vores forventninger. Der skal vi ikke havne igen. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi på et tidspunkt vil investere i en inkjet-løsning.

Rosendahls A/S

Produktionschef Michael Trebbien fra Rosendahls A/S var også blandt tilhørerne, selvom de allerede har investeret i en inkjet arkprinter. Men han ser muligheder inden for andre områder af inkjetprint. Han begrunder sin tilstedeværelse på konferencen på følgende måde:

Michael Trebbien fra Rosendahls har gode erfaringer med inkjet og ser flere muligheder i teknologien.

– Vi er ovenud tilfredse med vores investering indtil videre. Vi buldrer derudaf og har, som også andre kunne fortælle på konferencen, en utrolig høj ”oppetid” i vores inkjet produktion. Men vi kan også godt se, at der er nogle spændende muligheder inden for rulleprint. Vi har en del opgaver på 40-50 grams papir, som ikke egner sig så godt til ark. Ved at investere i en rulleprinter vil vi kunne producere små oplag i lave gramvægte på en rentabel måde, tror jeg. Så vi er her især for at høre mere om løsninger inden for rulleprint.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.