Forside / Nyheder / Ny rasterteknologi reducerer farveforbruget

Ny rasterteknologi reducerer farveforbruget

Agfa har lanceret en ny rasterteknologi – Spir@l – som er patenteret og forventes at erstatte traditionelle rastreringsmetoder indenfor især heatset og coldset (rotation).

Som navnet antyder, er punktet opbygget som en spiral, hvilket, ifølge Agfa og en række af deres beta-testere, skulle give en række fordele, hvor iblandt de nævner:

  1. Mindre ”forurening” af blå blandingsfarver
  2. Kan gengive punkter fra 1 til 99 %
  3. Slører mindre fejl i fx pladen eller på gummidugen
  4. Giver et mindre farveforbrug (reduceres med op til 12 %), hvilket reducerer tørretid eller energiforbrug
  5. Skarpere billeder

Spir@l-raster sammenlignet med et konventionelt rundt punkt.

– Konceptet bag Spir@l er enkel, siger Erik Peeters, markedschef for kommercielt tryk hos Agfa. – Vi erstattede det traditionelle punkt, med en mere effektiv spiralform. På den måde sikrer vi, at der skal bruges mindre trykfarve for at udfylde nøjagtigt det samme område med Spir@l-raster. Det resulterer i krystalklare billeder og en generelt højere effektivitet.

Michael Boeriis, key account manager for offset og inkjet i Agfa Danmark, tilføjer, at mørkeblå farver ofte er et problem i avistryk, hvor farven går hen og bliver violet. Den type problem er løst med Spir@l, siger han.

På deres hjemmeside skriver Agfa om teknologien:

Den nye Spir@l -teknologi anvender modificerede punkter i forskellige former, såsom en spiral. Takket være den løsning opnår man en jævn overgang fra positive til negative spiraler og minimalt hvidt. Det resulterer i høj kvalitet og levende farver. Du kan indstille Spir@l i henhold til dine præferencer: forskellige kurver og tykkelser kan vælges afhængigt af den trykpresse og det papir, der bruges for at opnå den bedste kvalitet til lavest mulige omkostninger.
Spir@l er kun tilgængelig som en partnerskabslicens for brugere af Apogee Prepress og kræver Agfa-plader.

Spir@l kræver ingen hardware-tilføjelser til eksisterende tryk- og workflow-opsætninger, oplyser Agfa.

Spir@l-rasteret er udviklet, så der bliver en blød transition fra de lyse til de mørke områder.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.