Forside / Nyheder / Miljø / Emballage kan ikke undværes

Emballage kan ikke undværes

Müller Martini kampagnebanner – maj 2020

I sidste uge afholdt Grakoms Emballagenetværk et møde, hvor de havde invitereret Professor ved Gent Universitet og Project Manager ved Pack for Food, Peter Ragaert til at fortælle om deres foreløbige resultater omkring fødevareemballage.

Professor Peter Ragaert, Gent Universitet

Og et er sikkert: Vi kan ikke undvære emballagen. Den er et ”must”, hvis vi skal undgå for meget madspild.  Og uden emballering ingen internationalisering af fødevarer på tværs af afstande, hvilket vi ikke kan undvære, selv om det er fornuftigt at forbruge mest muligt fra nærområder.

Et par tal fra Peter Ragaert: 50 procent af frugt og grønt bliver til madspild. 30 procent af alle fødevarer bliver til madspild. Og pålæg i skiver pakket i papir har en holdbarhed på 4 dage, emballeret kan holde 4 uger.

Hvis vi skal gavne miljøet, skal mere pakkes – men det er også mere komplekst. Emballagen, produktet og produktets formål fx fast food, food-on-the-way, snacks, pålæg, grønt osv. Skal matche. Og det kan være en bedre miljømæssig løsning at pakke i mindre pakker, selv om der anvendes mere emballage. Det giver mindre madspild, og produktionen af fødevarer belaster miljøet mere end emballagen.

Emballagen giver i dag også andre muligheder, når den gøres ”smart”, fx med NFC-teknologien, som bl.a. kan anvendes til temperaturmåling. Eller AR (Augmented Reality), der kan giver forbrugerne mange flere muligheder/oplevelser, der kan hentes direkte fra emballagen.

Cirkulær økonomi

Emballage skal affaldssorteret korrekt og genanvendes mest muligt. Og Peter Ragaert slog fast, at det er nødvendigt at finde metoder, således at genbrugsprodukter ikke bliver dyrere end nye, og de skal være i samme kvalitet som nye.

Fra 2025 skal plastflasker indeholde 35 procent recyklet materiale og i 2030 skal al plastikmateriale være genanvendeligt.

Det betyder også at der skal sorteres i mange flere fraktioner og der skal forskes i optimering af emballagen, da den ikke kan undværes.

Den rigtige emballage til produktet

Ikke alt skal emballeres på samme måde. Hvis madspild skal minimeres skal fødevare og produkt matche hinanden bedst muligt. Nogle fødevarer har behov for at blive emballeret med multilayer materiale og noget kan ”nøjes” med monolayer.

Multilayer-emballage giver flere udfordringer ved genbrug. Og der forskes bl.a. i af ”splitte” multilayer-materialer ved affaldssortering. Men der forskes også i at genbruge multilayer-emballage uden først at splitte det.

Emballage er uundværligt. Men det skal anvendes optimalt i forhold til produkt og formål, og det det skal affaldssorteres korrekt og genanvendes optimalt, så det er lige så godt som nye produkter og heller ikke bliver dyrere end nye.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.