Forside / Nyheder / Ledelse / Nyt initiativ forvandler SMV’ere til fremtidens fabrikker

Nyt initiativ forvandler SMV’ere til fremtidens fabrikker

Müller Martini kampagnebanner – maj 2020

Et nyt EU-initiativ, ADMA, skal være en one-stop-shop for europæiske små og mellemstore virksomheder (SMV), så de kan implementere avancerede produktionssystemer og blive fremtidens fabrikker. Resultater fra Belgien viser øget beskæftigelse på hele 15 %.

Mange SMV’er har begrænset tid og ressourcer til at investere i og udnytte ny teknologi.
Det skal ADMA – Advanced Manufacturing support for SME’s – nu ændre på ved at tilbyde en metode til at transformere SMV’erne, fremme vidensdeling på tværs af Europa, tilbyde rådgivning og udlove priser for fremtidens fabrik.

– Som SMV kan du få støtte til at blive fremtidens fabrik ved at udvikle avanceret produktion, og det vil EU rigtig gerne støtte op om med det her projekt. Samtidig får du som deltagende virksomhed udvidet netværket, forklarer Merete Nørby, der er ansvarlig for MADE’s internationale aktiviteter.

Den danske forening MADE er kernepartner i projektet sammen med andre innovationsnetværk fra ni EU-lande, eksempelvis Holland, Tyskland og Italien, hvor virksomhederne kan sammenligne sig med hinanden og dele viden.

Syv transformationsområder

Initiativet vil via syv såkaldte transformationsområder støtte virksomhedernes omstilling til en mere avanceret produktion ved at vurdere hver virksomhed ved hjælp af et spørgeskema, der kan pege på, hvilke konkrete områder der kan forbedres.

Formålet er at transformere virksomhederne i retning af næste-generation fabrikker med mere konkurrencedygtig, moderne og bæredygtig produktion. Med andre ord: Udnytte mulighederne i Industri 4.0.

Hvordan kommer SMV’er i gang?

For at hjælpe SMV’er i gang med den digitale transformation skal de udfylde et spørgeskema (www.adma.ec.), hvor det er muligt for enhver SMV at få en første grov indikation af virksomhedens niveau, hvad angår ”fremtidens produktion”.

– Det er rigtig godt at vide, hvor man selv er, og hvor man gerne vil hen, og her hjælper vores spørgeskema som en form for selvdiagnostisering, der kan være en stor gevinst – også når vi skal tilknytte rådgivere til virksomhederne og sikre udnyttelse af udviklingsmulighederne. Det er rigtig nemt at bekræfte sig selv, hvis man kun omgiver sig med egne venner og kollegaer. I mødet med kollegaer fra andre lande, får man udvidet sin horisont ved at se udfordringer i andre kulturer. Det kan være med til, at man oplever sin egen hverdag ret meget anderledes, udtaler Merete Nørby, international chefkonsulent hos MADE.

Hvem er en del af ADMA?

Konsortiet tæller 14 partnere – herunder MADE og Teknologisk Institut – fra ni EU-lande og ledes af det belgiske forening Agoria der har haft stor succes med at udbrede et lignende initiativ i Belgien, hvor transformationsområderne blev anvendt for at udvikle produktionsfabrikker i verdensklasse.

I Belgien resulterede projektet i meget fine resultater hos virksomhederne, hvad angår produktivitet og konkurrencedygtighed – og desuden en beskæftigelsesforøgelse på hele 15 %.

Frem til sommeren 2021 er det planen, at ADMA-metoden bliver afprøvet i de 60 test-virksomheder fra de ni lande.

Du kan kontakte Merete Nørby hos MADE (www.made.dk) for yderligere information.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.