Forside / Nyheder / Miljø / Cobo-Stack på visit hos Strandbygaard, Rosendahls og LaserTryk

Cobo-Stack på visit hos Strandbygaard, Rosendahls og LaserTryk

I hvad der kaldes et Road Show, præsenterer Printeng i øjeblikket potentialet i at anvende robotter i efterbehandlingen. Det er MBO’s såkaldte CoBo-Stack, der har taget fri fra demolokalet og er på tourné rundt i det danske land. Vi har spurgt direktør og partner i Printeng, Ole Kjær, om hvad det går ud på.

Partner og direktør i Printeng, Ole Kjær.

I kalder det et Road Show. Hvad betyder det?

– Vi tog en hurtig beslutning om, at det ville give mere mening og forståelse vedr. automation i postpress, hvis vi bragte udstyret direkte ud i en række produktionsmiljøer. Vi fik hurtigt positive tilbagemeldinger fra en række grafiske virksomheder, der er friske på at ”udforske” mulighederne i at rationalisere og automatisere arbejdsprocesserne. Det gælder fx falsede læg samt færdige samlehæftede eller klæbebundet produkter. Vi har indtil videre arrangeret et Road Show på tre adresser, hvor vi stiller en CoBo-Stack op i perioder af 14 dage. Dette giver virksomhederne god tid til at danne sig et billede af mulighederne, samt få et godt erfaringsgrundlag.

Hvor har I været henne (og hvor skal I hen)?

– Vores første stop var hos Strandbygaard Grafisk i Skjern. Nu er vi hos Rosendahls i Esbjerg og på fredag skal vi videre til Lasertryk i Århus. Derefter rykker vi til Frankrig. Vi arbejder på at få lavet yderligere et Road Show, lidt senere på foråret, såfremt interessen er der. Så interesserede kan bare kontakte os.

Hvad ville I gerne vise?

– Vi vil vise at det kan give god mening på følgende punkter:
Produktionsoptimering, bl.a. ved at frigive hænder til optimering af arbejdsprocesserne omkring en produktionslinje for derigennem øge kvalitet og output. Muligheden for at erstatte gentagende og til tider nedslidende fysiske bevægelser med automatik. At robotter ikke er så komplicerede at implementere i produktionen og endelig, at man kan opnå øget konkurrenceevne igennem automation.

Hvad er det præcis CoBo-Stack kan tilbyde?

CoBo-Stack er en løsning som er bygget op omkring en kollaborativ robot fra UR Robotics Odense og et griberværktøj, samt software medudviklet af LT Automation Ålborg og MBO folding machines Tyskland. Hele løsningen kan håndtere palletering af diverse grafiske produkter, både som stand alone eller inline løsning. Den fylder ikke meget og er yderst fleksibel, da der jo ikke kræves yderligere sikkerhedsafskærmning. Det giver nogle klare fordele i, at den hurtigt kan flyttes imellem forskelligt efterbehandlingsudstyr og arbejdsprocesser.

Hvem er målgruppen?

Målgruppen er virksomheder som ønsker at bringe automatik ind i fx postpress afdelingen, det kan være både mindre og større virksomheder, med ønsket om at øge konkurrenceevnen eller at frigive ”varme” hænder til en arbejdsproces. Det kan også være for at tilføre mere forandringsparathed i fremtidens produktionsmiljø eller simpelthen erstatte gentagende nedslidende fysiske arbejdsprocesser.

Hvordan har erfaringerne været fra Road Showet?

Vores Road Show viser at de danske grafiske virksomheder og deres ansatte, virkelig er klar til at kigge i nye retninger. Der går ikke meget tid efter medarbejderne har fået instruktion og robotten er sat i produktion, før man begynder at se arbejdsgangene med andre/nye øjne. Det giver hurtigt et overskud hos medarbejderen, til at tænke konstruktivt. Derved dukker der hurtigt nye ideer op til, hvad og hvor det virkelig giver øget værdi, at sætte ind med kollaborative løsninger.

Har I solgt den første Cobo-Stack?

Vi har haft fornøjelsen af at sælge en løsning til Strandbygaard Grafisk, der gik ikke mange dage efter vi rykkede ind med vores testmaskine, før det stod klart for dem, at det skulle de i gang med. Vi installerer hos Strandbygaard Grafisk i uge otte, der er pt. seks ugers leveringstid.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.