Forside / Nyheder / Kommunikation / Forstår du din kunde godt nok?

Forstår du din kunde godt nok?

P&M sommerferiebanner

Når du servicerer dine kunder, oplever du sikkert en spændvidde i køn, alder, uddannelsesniveau og ”verdensbillede”. Den ene går meget op i pris, den anden i leveringstid og den tredje i ”det lækre, kreative produkt”. Hvordan håndterer du denne store spændvidde? Og er der risiko for, at du misforstår en kunde og at denne misforståelse påvirker kundens tilfredshed?

Heldigvis er der metoder til at arbejde struktureret med dine målgrupper – og når det gøres rigtigt, kan det både øge kundetilfredsheden og indtjeningen.

Ud over, at man kan inddele efter demografi (køn, alder, uddannelse og andre faktuelle kriterier), er der også modeller til at inddele efter livsstil. De fleste af disse modeller (Minerva, Gallup Kompas, Emotionelle kundetyper) opdeler på to krydsende akser, hvor den ene går fra traditionel til moderne og den anden går fra materialistisk til idealistisk. I sin tid blev det brugt til at kategorisere læsere af Ekstra Bladet, Politiken, Berlingske og andre aviser – og nu om dage vil det eksempelvis kunne bruges til at identificere de mest sandsynlige købere af en elbil eller økologisk mad.

Siden fremkomsten af sociale medier og de mange Google-kanaler, er indsamlingen af data øget og kategoriseringen af denne blevet meget nuanceret – og inden for markedsføring på sociale medier taler man derfor om mikrosegmentering, hvor der er muligt at identificere og servicere mange forskellige målgrupper ud fra de ønsker, om hver enkelt lille gruppe har. Dette kan bruges til udvikling af produkter og ses eksempelvis dygtigt gjort hos LEGO, der har legetøj til mange alders- og indkomstgrupper og fordelt på begge køn.

Har du også forskellige produkter til forskellige kunder?

Indlægget er skrevet af Kåre Bjørn Jensen fra kursusvirksomheden  Intellia

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.