Forside / Nyheder / Ledelse / Med kniven for struben

Med kniven for struben

vikiallo kampagnebanner juni 2021

I seneste regnskabsår (1. april 2019 til 31. marts 2020) blev forretningsaktiviteterne i Heidelberger Druckmaschinen AG (Heidelberg) alvorligt påvirket af den generelle afmatning i markedet og ikke mindst krisen forårsaget af Covid-19-pandemien. Baseret på foreløbige tal, der endnu ikke er endeligt revideret, udgjorde koncernens salg € 2.349 mio. Det er en nedgang på ca. 6 %. Næsten hele omsætningsnedgangen kom i fjerde kvartal, hvor salget faldt til € 659 mio. mod € 797 mio. året før.

Det foreløbige driftsresultat (EBITDA) ekskl. virkningerne af omstruktureringen lyder på € 102 mio. Året før var EBITDA € 180 mio. Det er et fald fra 7,2 % til 4,3 %. Engangsudgifter i forbindelse med virksomhedens strategiske omlægning (275 mio. EUR) påvirkede endvidere resultatet for regnskabsåret, som efter skat forventes at lande på minus € 343 mio. (ca. 2,5 milliarder DKK) mod plus € 21 mio. året før.

– Regnskabsåret 2019/20 er resultatet af en betydelig nedgang i det globale økonomiske klima, og det påvirkede både vores kunder og Heidelberg selv. Gennem en lang række foranstaltninger, som vi har annonceret i marts, har vi banet vejen for Heidelberg for at opnå stabilitet, forbedre vores likviditet og øge rentabiliteten trin for trin på lang sigt. Covid-19-pandemien udgør betydelige udfordringer for Heidelberg og hele branchen. Men vi vil stå sammen med vores kunder og bruge alt, hvad Heidelberg har at tilbyde som teknologiledende i branchen. Ved at stå sammen, vil vi komme stærkere ud af krisen, siger Rainer Hundsdörfer, administrerende direktør for Heidelberg.

Indgreb giver forbedret likviditet og større handlefrihed

For at modvirke afmatningen i markedet og øge den finansielle stabilitet har Heidelberg allerede aftalt en omfattende pakke af foranstaltninger i midten af marts 2020. På den ene side inkluderer det en stigning i likviditet og en betydelig reduktion af nettogælden pga. den næsten komplette tilbageførsel på ca. € 380 mio. fra tillægsaktiverne i Heidelberg Pension-Trust eV. Som et resultat blev nettogælden markant reduceret til € 43 mio. i slutningen af marts 2020. På den anden side øges rentabiliteten til et bæredygtigt grundlag ved at sænke produktions- og strukturomkostningerne. Dette opnås ved at sikre et konstant fokus på rentabel kernevirksomhed – herunder at afslutte produktionen af Primefire og trykpresser i storformat – samt den planlagte reduktion i personalet.

– Disse handlinger medvirker til en betydelig forbedring af vores likviditet giver os et væsentligt større råderum i disse vanskelige tider. Heidelberg vil gennemføre de annoncerede foranstaltninger konsekvent og hurtigt. Vi er alle klar over, at nedskæringerne er et betydeligt slag, især i den aktuelle situation. De er dog absolut nødvendige for at beskytte Heidelbergs fremtid, siger Heidelbergs finansdirektør Marcus A. Wassenberg, der er ansvarlig for gennemførelsen af foranstaltningspakken.

Heidelberg offentliggør sit regnskab og årsrapport for 2019/20 den 9. juni 2020.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.