Forside / Nyheder / Marked / Nye inkjet-løsninger fra Kodak
Kodak Prosper Ultra 520 Digital Press bygger videre på Prosper 6000-serien, og de kalder den selv en lillebror til denne.

Nye inkjet-løsninger fra Kodak

Reklameland november 2020

Dagen før Drupa skulle have været åbnet, løftede Kodak sløret for de nyheder, som skulle have været vist på messen. Det skete på en lukket web-pressekonference. Det var med spænding ventet, om de ville lancere en inkjet-arkprinter. Kodak har udviklet både deres egen continuous inkjet (CIJ) printhovedteknologi og vandbaserede inkjet-farver. Og med deres Prosper-serie har de vist, at de kan lave højproduktive inkjet-printere til krævende markeder.

Jim Continenza står i spidsen for Eastman Kodak Co. og holdt også et fast greb om pressekonferencen.

Men lad det være sagt med det samme: Der kommer ikke nogen inkjet-arkprinter fra Kodak inden for en overskuelig fremtid. På spørgsmålet om planerne for en inkjet arkprinter var svaret fra Executive Chairman James V. Continenza – Vi kigger på det! Til gengæld lancerede de bl.a. to nye inkjet-rulleprintere. En lillebror til Prosper 6000 og en helt ny rulleprinter til fleksible emballager.

2.000 A4-sider i minuttet

Kodak Prosper Ultra 520 Digital Press bygger videre på Prosper 6000-serien, og de kalder den selv en lillebror til denne. Med den nye Ultrastream Inkjet-teknologi kan den præstere en opløsning på 600 x 1.800 dpi i en hastighed på 150 meter i minuttet med tryk på begge sider. Det giver 2.000 A4-tryk i minuttet med en banebredde på 520 mm! Det uanset om papiret er mat eller blankt og om farvedækningen er høj eller lav, men forudsat at papiret er inkjet-forbehandlet.

Ultrastream-teknologien opererer med en dråbestørrelse på bare 3,5 picoliter, som skulle give et meget rent og offset-lignende tryk. Det er en pigmenteret farve, som er særlig findelt for at kunne passere uproblematisk gennem de mikroskopiske farvedyser. CIJ-teknologien gør, at der er minimalt med produktionsstop, da dyserne så at sige er selvrensende i kraft af den kontinuerlige gennemstrømning af farve.

Ultra 520 er udstyret med Kodaks patenterede overvågningssystem, Kodak Intelligent Print System, som sikrer optimal pasning mellem farverne samt for- til bagside registrering. Den nyeste Kodak 900 Print Manager er udstyret med Adobes state-of-the-art APPE 5 RIP.

Prisen blev på pressekonferencen oplyst til at ligge i omegnen af $ 2.0 mio. og den forventes tilgængelig i markedet i slutningen af 2020.

High-end printer til fleksible emballager

I samarbejde med italienske UTECO har Kodak udviklet, hvad de selv kalder branchens mest produktive digitale trykmaskine til fleksible materialer. UTECO udvikler trykløsninger til alle former for rotationstryk og her har Kodak kunne hente den specielle ekspertise, som er krævet ved tryk på fleksible materialer i ruller. Selve den digitale trykdel er udviklet af Kodak. Maskinen samles hos og sælges fra UTECO i Italien.

Sapphire EVO W, som den hedder, er den første digitale emballagepresse, der matcher produktiviteten fra flexo med kvaliteten af gravure. Den bruger Kodaks højopløselige Ultrastream inkjet-teknologi og printer med 150 meter i minuttet med en opløsning på 600 x 1.800 dpi. Med en banebredde på 120 cm giver det næsten 11.000 m2 i timen.

Den vand- og pigmentbaserede QD-emballagefarve er også Kodaks egen udvikling. Den er beregnet til print på PP, PE og PVC og er godkendt til indirekte fødevarekontakt.

Den nye generation af den tonerbaserede printerserie Nexfinity.

Ny generation af Nexfinity

Selvom der ikke var en inkjet-arkprinter blandt nyhederne, så lancerede Kodak en videreudvikling af deres Nexfinity digitale trykpresse. Det er en tonerbaseret maskine, der printer op til 152 A4-sider i minuttet. Formatet er op til 356 x 1295 mm som gør det muligt at printe 6-up A4-sider. Den kommer i to versioner, V6 og V12, som giver associationer til bilverdenen, men direkte henviser til opløsningen på henholdsvis 600 eller 1200 dpi.

De kan printe på papir med en gramvægt på mellem 60 og 457 gram lidt afhængig af om det mat eller blankt papir. Printerne er udstyret med en femte farvestation, som kan printe med en række forskellige typer toner, fx: Rød, grøn og blå for udvidelse af farverummet, matte og blanke coatings, guld- og metalfarve og flourescente farver.

Kodak fremhæver, at maskinen anvender samme form for anlæg som en offsetpresse, hvorved for- og bagsideregistreringen bliver uovertruffen.

Prinergy– nu også on Demand

PRINERGY On Demand er Kodaks ny software platform. Det er Prinergy softwaren i en cloud- og abonnementsbaseret form. Vice president Tood Bigger fra Kodak fortalte, at udvalgte kunder allerede nu oplever den øgede sikkerhed, pålidelighed, effektivitet som Prinergy On Demand giver. Systemet administreres af Kodak og kunden betaler en abonnementspris, som er afhængig af antallet af brugere, produktion og tilknyttede features. Prisen er til en vis grad variabel, da en nedgang i produktionen vil afspejles i abonnementsprisen. Løsningen betyder endvidere, at der ikke er behov for store investeringer i servere og IT-sikkerhed lokalt.

Prinergy arbejder sammen med printere og trykmaskiner fra andre leverandører, og kan ikke bare levere data, men også opsamle data til brug i systemets Business Intelligence del. Her er det muligt at spotte flaskehalse, fejlkilder m.m. og sikre en bedre produktionsafvikling fremadrettet.

Prinergy On Demand understøttes af den sikre netværksinfrastruktur fra Microsoft Azure, så kunderne kan være sikre på, at deres data og system altid er beskyttet. Prinergy On Demand rulles ud i slutningen af 2020.

Fortsat udvikling til offsettrykkerierne

Kodak definerer deres fokusområder som kemi, film og tryk. Og tryk omfatter stadig offsetbranchen. Det markerer de med en procesfri pladeserie med navnet Kodak Sonora Xtra Process Free Plate.

Kodak fortsætter med at udvikle løsninger inden for procesfri pladeteknologi med næste generation af Sonora-pladen. Den har 3x højere billedkontrast i forhold til forgængeren, forbedret slidstyrke og 20% hurtigere eksponeringstider. Sonora-pladeteknologien er verdens mest anvendte og pålidelige procesfri pladeteknologi som bruges af over 4.000 trykkerier i hele verden. De Sonora Extra-processfri plader er tilgængelige i slutningen af 2020.

De nye Sonora Xtra Process Free Plates har 3x bedre kontrast end forgængeren.

Og med de nye plader følger to nye CtP-løsninger: Kodak Magnus Q800 og Kodak Magnus Q4800 til XLF-formatet.

Med 80 plader i timen er Magnus Q800 markedets hurtigste CtP-printer ifølge Kodak.
Den højere eksponeringshastighed gør, at der stigende brug for automatisering og mandskabsfri produktion. Derfor introducerer Kodak også en opdateret Multi-Pallet Loader, der matcher hastigheden på 80 plader i timen og har en kapacitet på op til 3.200 plader.
MAGNUS Q800-pladesetter vil være tilgængelig til betatest i denne måned og til produktion i september 2020.

Til XLF-trykkerierne har Kodak udviklet den nye MAGNUS Q4800 Platesetter. Den præsterer 32 plader i timen og kan med en Multi-Pallet Loader have op til 4.800 plader online.
Den har også den mest fleksible palleautomatisering og kan håndtere op til 8 forskellige pladestørrelser online.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.