Forside / Artikler / Grafisk Tryk Lemvig investerede i ny Colorado midt under Corona-krisen
Under ”krisen” fik Grafisk Tryk installeret nyt udstyr, blandt andet til produktion af selvklæbende labels.

Grafisk Tryk Lemvig investerede i ny Colorado midt under Corona-krisen

 Lemvig-området har lige som alle andre lokalsamfund haft mange mindre trykkerier. I dag er Grafisk Tryk Lemvig ved at være det eneste trykkeri på egnen, fortæller Tommy Jørgensen, da jeg besøger dem.

– Ja, vi har efterhånden opkøbt de fleste af de andre trykkerier, lyder det med et smil.

De er i alt fem medarbejdere i trykkeriet, der er startet af Tommy Jørgensens far, Karl Emil Jørgensen, som begyndte med at overtage Thyborøn Bogtrykkeri og siden Gadgaard Tryk Lemvig og senere Lemvig Bogtrykkeri.

Medarbejderne har hver sin funktion. Karl Emil Jørgensen står for det administrative samt lidt efterbehandling, Inge Lise Jørgensen, Tommy Jørgensens søster, er bogholder, Pernille Byskov står for salget, Janne W. Sandbæk er grafiker og Tommy Jørgensen har siden 2006 stået for produktionen. Men alle er naturligvis fleksible og kan også træde til i produktionen. Netop fordi alle har hver sin funktion, var de også alle på arbejde under hele nedlukningen. Ingen funktioner kunne undværes, selv om de naturligvis også i Lemvig kunne mærke ”krisen”.

Et trykkeri med meget udstyr

Når man besøger Grafisk Tryk oplever man et trykkeri, der har rigtig meget udstyr, og jeg fornemmer at Tommy Jørgensen, der er alene om at betjene alle maskinerne, investerer for at effektivisere produktionen. Men også for at kunne klare flest mulige opgaver in-house, så de kan tilbyde kunderne hurtige leveringstider og gode priser.

De har en veludstyret efterbehandlingsafdeling, hvor de bl.a. producerer en del flexbind.

I produktionen står der blandt andet en offset-maskine, to flexo-rotationsmaskiner, en Imagepress 10000 og en ny Varioprint 140, Roland Cut & Print står der også i et rum, og der er også en rigtig pænt udstyret efterbehandlingsafdeling med blandt andet en Horizon-maskine til flexbind.

Der var også en ældre Seiko Colorpainter V-64, men pludselig kunne de ikke længere få leveret nye farvepatroner. De var ganske enkelt udgået af produktionen. Så der var ikke andet at gøre, end at begynde at se på nye muligheder. Sammen med Canon blev der fundet frem til, at en Colorado kunne være en fornuftig investering i den produktion, de har hos Grafisk Tryk.

Tommy Jørgensen vurderede beregningerne og sammenholdt dem med Coloradoens kvalitet og ydeevne. Det så fornuftigt ud, og da han samtidig var ret tilfreds med det matte udtryk, var beslutningen truffet.

På den nye Colorado produceres også store skilte til områdets mange turistvirksomheder.

– Det matte udtryk giver muligheder for flere opgavetyper, som jeg regnede med, at specielt vores mange kunstnere ville sætte pris på. Og det har vist sig at holde stik. Også Lemvig museum får produceret mange spændende ting, fortæller Tommy Jørgensen.

Coloradoen blev installeret i april måned, og den har allerede været flittigt brugt. Ikke mindst til produktion af selvklæbende labels, men også til fx kunstplakater, skilte og print på folie til fx bildekoration.

Mange kunder fra lokalområdet

Tommy Jørgensen viser en af de booklet labels, de producerer. Hele processen foregår inhouse.

Kunderne hos Grafisk Tryk kommer meget fra lokalområdet.

– Vi er gode til at bruge hinanden, og vi sponsorerer også nogle af de lokale foreninger. Men der er også et par lokale kunder, der fylder mere end andre. Det er kommunen, og ikke mindst FMC/Cheminova, som får printet rigtig mange selvklæbende labels i forskellige størrelser og udformninger, inklusiv booklet labels, forklarer Tommy Jørgensen.

De monterer ikke selv folie på biler, men de bor dør om dør med en skiltemand, som får printet folier på Coloradoen og låner plads til indendørs montering.

Grafisk Tryk bor dør om dør med en skiltemand, og de samarbejder meget. Fx får skiltemanden produceret på Coloradoen, og Grafisk Tryk bruger modsat skiltemanden til montering af fx bildekorationer, som er en af de få opgaver, de ikke løser inhouse, og dog så alligevel, for skiltemanden låner plads til at køre en bil ind i deres store nyopførte hal, der er ved at blive indrettet til højlager.

Coloradoen benyttes flittigt til print af selvklæbende labels.

En mand, mange maskiner, effektivisering nødvendig

Der mangler ikke plads hos Grafisk Tryk og Tommy Jørgensen får gået rigtig mange skridt hver eneste dag, når han skal sætte opgaver i gang på de mange forskellige maskiner.

– Derfor er det også nødvendigt, at jeg har så effektiv en maskinpark som muligt. Fremtidige investeringer vil nok hovedsageligt ligge på det digitale område. Jeg forventer for eksempel ikke, at vi investerer i nyt offsetudstyr. Det er lidt trist. Det er jo håndværket, der dør ud, lyder slutkommentaren fra Tommy Jørgensen.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.