Forside / Nyheder / Marked / Krisen kradser – men håbet er lysegrønt
Tonny Garlin (th) og Hellbrandt Trykcenter havde besøg af skatteminister Morten Bødskov (tv) og direktøren for SMV Danmark Jakob Brandt.

Krisen kradser – men håbet er lysegrønt

Midt i firmaets værste krise kom skatteminister Morten Bødskov på besøg hos Hellbrandt Trykcenter. Forud for besøget havde de været i TV2 nyhederne for at fortælle om udfordringerne i branchen. Nu udbad ministeren sig et møde og her fik ejer og daglig leder Tonny Garlin mulighed for både at udtrykke sin tilfredshed over de forskellige hjælpepakker men også påpege, at krisen langt fra er ovre endnu og at der er brug for mere hjælp.

– Vi har budgetteret med et fald i omsætningen på 20 % i indeværende regnskabsår, men jeg frygter, at det ikke holder. Jeg tror desværre, at vi skal helt hen i midten af 2021, før vi kender den nye normaltilstand, siger Tonny Garlin.

Det er især udsigten til, at det offentlige endnu engang lukker ned for aktiviteterne, der bekymrer Tonny Garlin.
– Vi har mange kommunale opgaver og opgaver der er afledt af offentlig aktivitet, så når det sættes i bero, så rammer det os hårdt.

Indtil videre har de kun måtte afskedige én medarbejder hos Hellbrandt Trykcenter, og Tonny Garlin håber, at den kommende arbejdsdelingsordning kan fastholde resten af medarbejderstaben.
– Det er af stor betydning for medarbejderne, at de fortsat kan komme på arbejde og fastholde både kompetencer og kontakten til kunderne, også selvom de må dele tiden mellem sig. Og hvis ellers den skitserede ordning går igennem, vil deres økonomiske tab blive begrænset.

Det gik lige så godt

Det gik ellers lige så godt hos Hellbrandt Trykcenter. De er meget lokalt orienteret og har både kommunen, flere koncerner med hovedsæde i kommunen, fagbevægelsen, mange lokale detailhandlende og håndværkere samt andre trykkerier som deres kunder. 75 % af deres omsætning kommer fra digital produktion og ca. halvdelen af dette fra storformat.

– Vi har haft stor succes med vores investering i storformat og kan se, at det fortsat vil vokse. Derfor vil vi, når vi atter kan investere, formentlig række ud efter et digitalt skærebord, så vi kan lave endnu mere emballage. Der er virkelig mange iværksættervirksomheder i vores område, som efterspørger små emballageserier med både præg, stans og folie, som vi godt kan lave i dag, men hvor et skærebord vil gøre os endnu mere effektive, fortæller Tonny Garlin.

Før krisen satte ind var Hellbrandt Trykcenter i forhandlinger om at købe eller fusionere med en anden grafisk virksomhed. Men det satte krisen en stopper for. Ideen var at samle to virksomheder med meget forskellige kundesegmenter på et produktionssted. Ideen er ikke helt skrinlagt, men det er usikkert, hvornår den kan genoptages.

Tonny Garlin fortæller også, at han jævnligt får købstilbud på virksomheden, men at han ikke kan forestille sig at afhænde det, som mere eller mindre er blevet hans livsværk.

Der har været en rivende udvikling inden for storformat og Tonny Garlin forventer fortsat vækst i dette område.

Grønne initiativer

Nedgangen i ordrene har betydet, at der er blevet mere tid til andre ting. Således har Tonny Garlin og Hellbrandt Trykcenter benyttet tiden til at blive både Svanemærket og FSC-certificeret. Derudover har de indgået en aftale med det lokale energiselskab om at overgå til 100% grøn strømforsyning.

– Det er afgørende for de kommunale indkøb, at det kan ske på en bæredygtig måde. Men vi kan også se, at stadigt flere private kunder spørger til forskellige miljømærker. Derfor er vi også meget tilfredse med den kampagne som GRAKOM har iværksat. Den giver nogle gode redskaber til at forklare kunderne, hvad der er op og ned i en ellers forplumret debat, og så tror jeg at mærkerne ”Trykt i Danmark” og ”Trykt med ansvar” vil være til stor gavn for os alle i branchen. Dem skal vi have udbredt så meget som mulig, siger Tonny Garlin.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.