Forside / Artikler / Jørgen Ricken har været en ”first-mover” – inden det blev moderne

Jørgen Ricken har været en ”first-mover” – inden det blev moderne

Sign&Print Connect maj 21

Han startede som den første i Nordeuropa med print på stof og købte den første UV-offset. Jørgen Ricken var kort fortalt en mand, der både så muligheder og også greb dem. Det blev til et langt liv i skiltebranchen, hvor han har sat nogle tydelige spor i sit 87 år lange liv, der sluttede søndag den 13. september.

Nedenfor har Tomas Pedersen fra Norsign fortalt lidt om sine oplevelser sammen med Jørgen Ricken, og Tomas’ ord følges op af blandt andre Lars Nicolaisen fra NIZEequipment, Lasse Kaht Visuel Print og Niels Arne Knudsen

Tomas Pedersen, Partner i Nordsign A/S

I dag ringede Claus Ricken til os, og fortalte at hans far sov stille ind i søndags. Det er vemodigt, selvom Ricken har haft et langtliv, og sat mere i værk end de fleste af os nogensinde når.

Da jeg blev partner med ham for i slutningen af 90’erne, var jeg grøn og ung, men havde en masse gåpåmod. Det så Ricken, ogefter nogen tids samarbejde, blev vi partnere. På det tidspunkt kunne han allerede have pensioneret sig selv, men der var lyst,drive og energi til meget mere. Vi ville printe på stof, og ingen i Nordeuropa havde udstyr til at gøre det. Jeg læste artikler på etungt internet, og fandt ud af at Raster Graphic havde udstyr hertil.

Jeg tog kontakt til Signtronic i Odder, hvor Niels Arne Knudsen var en ung salgskonsulent. Han rekvirerede prøver af tryk på stof i USA, og havde 3-4 små prøver med til mødet i Viborg – cigaretreklamer trykt på satin. Printeren var en elektrostatprinter, ogRicken så straks potentialet. Niels Arne tog hjem med ordrer på 2 stk. til hurtigst levering. Dette blev starten på dye-sublimationeventyret som alle i branchen kender i dag.

Vi skabte Printfactory, med produktion i Viborg, og printede bannere i stor stil. Midtjylland blev dengang stedet man tog til når der skulle laves opsigtsvækkende kampagner.

Ricken var gammel i branchen. Han havde startet med dekorations- artikler, og hans virksomhed var den de store kæder handlede hos. Han etablerede en stor serigrafivirksomhed, der trykte skilte og displays til branchen – senere sammen med hans ældste søn Erik, kom Ricken GmbH i Flensburg til, som er et specialiseret UV offset trykkeri. Han så muligheder og huller i markedet. Senere tog Rickens anden søn, Claus over på Ricken A/S, som han har drevet i mange år.

Han var også en stædig herre, med markante meninger. Man kunne sagtens komme på tværs og slå sig på ham. Hans ledelse var af den gamle skole, og han havde musklerne og det sidste ord. Vi var flere der kom i klemme, men det ændrede ikke på at man lærte meget og og det var en spændende skole.

Ricken har haft større indflydelse på vores branche, end de fleste aner. Han var en first-mover, havde kapital og risikovillighed. Hans virksomheder har været inkubator til flere opstarter, og der sidder i dag mange folk omkring i branchen der har været i kontakt med ham. Helt sikkert har vi alle det til fælles at han har gjort stort indtryk på os.  Michael min gode kompagnon i Nordsign, var min efterfølger da jeg forlod Ricken.

Vi har mange sjove og interessante skrøner og historier fra vores tid der, og taler ofte om dem.

Efter jeg forlod samarbejdet med Jørgen Ricken, blev vi kollegaer og venner. Jeg satte stor pris på ham som menneske, og kom ind imellem forbi til kaffe, eller fik en hilsen fra ham. Han var et varmt menneske,

kunstnerisk og passioneret og aktiv til det sidste. Michael og jeg havde aftalt at når coronaen var ovre, ville vi komme forbi hans kontor med smørrebrød, det nåede vi desværre ikke.

Niels Arne Knudsen – sælger i branchen

Det gør mig ondt at høre at Jørgen har forladt os.

Som Tomas har beskrevet var Jørgen Ricken en visionær mand som ikke var bange for at være first mover. Det var bl.a. andet tilfældet med Dye Sublimering hvor han var den første til rigtigt at udnytte denne teknologi til stor produktion af flag og bannere. Specielt reklameflag var en ny form for indoor markedsføring og Jørgen skabte dette marked.

Jeg har i tidens løb haft mange møder og ide udvekslinger med ham og nød at sparre med ham.

Jeg vil altid huske ham for hans energi og forretningssans, det var ikke alt der lykkedes men han var ikke bange for at tage chancer.

Æret være hans minde.

Lars Nikolajsen, Nize Equipment

Hej Thomas, tak for dit skriv med mange overvejelser og betragtninger – TAK.

Jeg kan tilføje, at udover jeg kom i lære hos dig , så kom jeg det jo ligeså hurtigt hos Senior, og jeg husker de mange ture vi havde fra Hadsund til Viborg til bestyrelses møder. Det var hårdt for vi tjente ikke penge, men stormede frem. Senior Ricken med sine vilde ideer, fremsynethed og lyst til den nyeste teknologi, er årsagen til at jeg er er der hvor jeg er idag med NIZE equipment – BUM, sådan der.

Han har haft stor indflydelse på min måde at drive virksomhed, og jeg har lært meget af ham, både med hvad jeg gerne vil og hvad jeg ikke vil. Jeg har fået lov til i en ung alder at købe det nyeste og vildeste udstyr i verden, og teste det af i Viborg, jeg har også prøvet at knokle en vis del ud af bukserne, når vi investerede i Teknologi der slet ikke var parat til produktion. Og det har kostet meget sved, tårer og natte arbejde.

Senior var altid åben, hjerteligt og tog altid imod gæster fra hele verden, han syntes kun man kunne blive klogere af at møde andre og udveksle erfaringer med dem.

Han var den der først fortalte mig om PDF-filer tilbage i omkring 00’erne .

Af hjertet tak og hvil i fred kære Senior.

Lasse Kahr, produktionschef – Visuel Print:

Hej Thomas. Fint skrevet og ham skylder vi i tekstilbranchen meget. Vi er mange rundt omkring i branchen, der på et tidspunkt har arbejdet for ham. Jeg har selv haft fornøjelsen af at kende ham fra `98 hvor jeg startede hos dig i NordSign i Hadsund og et års tid senere og ca 4 år frem blev en del af opstarten og udviklingen af Print Factory. Vi fik muligheden for at arbejde og teste på de nyeste printere og udviklede nye produkter. Der blev lagt mange timer og stillet store krav.

Han var en ener og en meget visionær herre, der ikke var bange for at eksperimentere. Han brændte ikke inde med tingene, og hans dybe røst kunne høres langt væk. Man kunne have nogle heftige diskussioner med ham, men man følte at han lyttede, og man fik lov til at prøve nogle af ens egne idéer af, – også selvom han ikke altid var enig.

I Visuel Print har vi gennem mange år haft fornøjelsen af at han jævnligt selv kom forbi og leverede floor promotor rullerne. Der var altid tid til en kop kaffe og en snak om branchen og nye muligheder og ideer. Han var altid gavmild med gaver og havde til jul også et par flasker vin med til dem på lageret, der hjalp med at læsse af bilen.

Han var en af de store i den grafiske branche og vil blive savnet.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.