Forside / Artikler / Pan-form: Vi skal nok klare os igennem
Kenn Friisgaard, medindehaver af Pan-form, er glad for sin boggade, men kan godt se behovet for en opgradering på grund af den stigende efterspørgsel.

Pan-form: Vi skal nok klare os igennem

Der gik et suk gennem branchen da først PBN Bogbind lukkede og Gramo kort efter gik konkurs. Gramo der i starten af året havde været med til at købe JVM Bogbinderi og Mailpack. På mindre end et år var tre af de sidste fem industribogbinderier forsvundet.

Tilbage står Centrum Bogbinderi i Randers og Pan-form i Skovlunde uden for København. Pan-form ejes og drives af brødreparret Kevin og Kenn Friisgaard. På en af novembers sidste dage besøgte jeg Pan-form for at høre, hvordan det går hos dem – en af branchens sidste aktører.

Kenn Friisgaard fortæller:
– Vi så med det samme, at coronaen ville ramme os hårdt og valgte tidligt at afskedige to medarbejdere. Det lider vi lidt under nu, hvor vi er ved at være tilbage på samme niveau, som før coronaen satte ind. Men vi genansætter ikke, før vi er helt sikre på, at krisen er overstået.

Kenn Friisgaard har travlt, ikke mindst på grund af Gramos konkurs, men de venter med at genansætte til krisen er ovre.

Der er ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget

Der er tre mand tilbage i bogbinderiet og de har efter Kenns udsagn rigeligt at tage sig til. De arbejder fortiden typisk fra seks om morgenen til kl. otte om aftenen og må ofte tage weekenderne i brug for at nå det hele. For selv om krisen har kunne mærkes, så kan det også mærkes, at PBN Bogbinderi og Gramo har forladt scenen. Især har de fået mange forespørgsler fra det vestlige Danmark på flexbind og hæfter, som er to af Pan-forms kerneområder. Det tredje kerneområde er wire-indbinding.

– Vi kan afgjort godt mærke, at der nu kun er os to industribogbinderier tilbage. Mange trykkerier har efterhånden deres eget bogbinderiudstyr, men for de trykkerier der ikke har, er det trygt at kunne gå til et decideret bogbinderi og ikke en potentiel konkurrent, siger Kenn Friisgaard.

Øget efterspørgsel på flexbind

De startede med flexbind for otte år siden, da de købte en mindre Bourg-maskine. Da efterspørgslen har været støt stigende valgte de i 2016 at investere i en Horizon flexbinder, og den er fortsat et af flagskibene i virksomheden. Men det er også inden for flexbind, at Kenn forventer, at Pan-form laver deres næste investering.

– Da vi købte vores Horizon flexbinder gik vi fra nogle få hundrede til 1.000 bøger i timen. Med den efterspørgsel vi ser på flexbind, kunne det være relevant at øge kapaciteten til fx 3.000. Så mon ikke vi skal ud at kigge efter en ny maskine inden for det næste års tid?

Alle har en samlehæfter

Hos Pan-form har de også en ældre, men stabil og effektiv, samlehæfter til store volumener. Den er fortsat konkurrencedygtig når det gælder produktion af større oplag. Den har fint kunne tage fra på den stigende efterspørgsel efter hæfter på baggrund af fx Gramos konkurs. Men det er også et område, hvor en virksomhed som Pan-form er udfordret.
– Der er snart sagt ikke et trykkeri uden de har deres egen samlehæfter til småproduktion. Men i kraft af at de har udstyret stående, vælger de ofte at lægge større produktioner på dem alligevel, selvom det ikke altid kan betale sig, forklarer Kenn Friisgaard.

Der er en vej til øget differentiering på samlehæftere for Pan-form, men det er svært at hente investeringen hjem, ifølge Kenn Friisgaard. Han siger:

– En ny samlehæfter med højere volumen og mere automatisering vil koste omkring tre millioner kroner. For at det skal kunne betale sig, skal vi op og lave 100 millioner hæfter om året, og der er vi trods alt ikke – endnu.

Vi skal have robotter – bare ikke nu!

Men han er fuldt overbevist om, at øget automatisering og anvendelse af robotter er vejen frem for en virksomhed som deres. Han er bare ikke klar til at være prøveklud. Især ikke når det gælder robotter.

– Det er endnu for uafprøvet, for dyrt og for ufleksibelt. Vi skal ind i det, men vi skal lige have nogle andre til at tage lærepengene først, siger han snusfornuftigt. Men han tilføjer, at efter en stram sommer har de atter sorte tal på bundlinjen. De har ikke fået for mange skrammer og ser fortrøstningsfuldt frem til 2021. – Vi skal nok klare os igennem!

Tre mand fylder ikke meget i den store produktionshal, men de får alligevel noget fra hånden.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.