Forside / Nyheder / Marked / Paper Tours: Kreative og miljøvenlige kvaliteter
Vibeke Østergaard er kvinden bag det nye Paper Tours

Paper Tours: Kreative og miljøvenlige kvaliteter

Vibeke Østergaard er kvinden bag en ny papirgrossist i Danmark. I mange år har hun været ansat hos Papyrus, hvor hun havde kontakten til reklamebureauer og designere. Ansættelsesforholdet sluttede i maj sidste år, men det gjorde fascinationen af kreativt papir ikke.

– Nej, absolut ikke, men hvad skal man gøre, når det unikke og bæredygtige papir har fyldt det meste af ens arbejdsliv? Spurgte Vibeke Østergaard sig selv. Og svaret kom hun også selv med, godt hjulpet på vej af sin kæreste: – Man opfinder selv et job.

Så selv om det var midt i en pandemi, hvor Danmark lige havde været nedlukket i foråret, gik Vibeke Østergaard i gang med at undersøgemulighederne for at starte som selvstændig papirgrossist.

– Ja, jeg tog chancen. Det er op-ad-bakke, og lidt småskørt, men det er også sk… sjovt, lyder det fra den nye papirgrossist, som fortsætter:  – Hverken spændende tryksager, bæredygtighed og grøn omstilling går af mode foreløbig, og når man kan kombinere de tre elementer, så er det i hvert fald i værste fald både interessant og motiverende at gå på arbejde.

 

Men det er jo ikke nok at have viljen til at formidle papir til det danske marked. Vibeke Østergaard ville også mere end bare kreativt papir. Det skulle også være både kvalitet og ikke mindst bæredygtigt.

– Jeg kendte selvfølgelig en del til markedet, men det var pludselig mig selv, der skulle stå i spidsen for researchen. Mit valg faldt på den italienske papirfabrik Favini. De er specialist på helt unikke og bæredygtige papirer af høj kvalitet.

Fabrikkerne bag brandet har i øvrigt vundet mange priser for det usædvanlige, grønne arbejde. De arbejder blandt andet med papir fremstillet med oliven, kaffe, mandler, citrusfrugter, kirsebær, læder, uld og meget mere. Alt sammen rester fra økologiske produktioner. Rester, der ellers skulle kasseres, fortæller Vibeke Østergaard.

En af succeshistorierne hos Favini er deres Alga Carta. Det er fremstillet med alger, der dræber livet i de italienske laguner. Men nu fiskes det op og bruges i papiret, som ekstra råvare.

Upcycling er det nye sort

– Når affaldsprodukter bliver en ny råvare, og energien i øvrigt er grøn, så er vi på rette vej, lyder det fra Vibeke Østergaard.

Og det er ikke længere kun bureauer og designere, der efterspørger kreativt papir, der også er miljøvenligt. Der kommer også flere og flere forespørgsler fra trykkerierne, der både skal imødekomme kunderne ønsker, og samtidig skal være med til at gøre tryksagen mere unik.

Nogle af kvaliteterne ligger på lager i Danmark, resten findes på fabrikkens lager i Italien.

Som en del af de ydelser, Vibeke Østergaard og hendes virksomhed, Paper Tours, indgår også foredrag og events, både firmarelaterede og offentlige. Sidstnævnte kan du se i Print og Mediers Eventkalender.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.