Forside / Artikler / Basis Tryk & Skilte brugte første nedlukning til at se ind
På billedet ses Christian Danielsen, Christian Have og Frits Danielsen fra Basis Tryk & Skilte

Basis Tryk & Skilte brugte første nedlukning til at se ind

Tilbage i 1983 var der mange trykkerier i Aalborg. Men der var også plads til Basis Tryk & Skilte som Frits Danielsen startede i Dronninglund, en forstad til Aalborg. I dag er der væsentligt færre trykkerier, men Basis Tryk & Skilte har fortsat adresse i Dronninglund, hvor de beskæftiger 12 medarbejdere.

De havde pænt med opgaver hele første kvartal, men efter Mette Frederiksen havde lukket Danmark ned første gang i 2020, gik det hele lidt i stå, og de måtte også sende medarbejdere hjem med lønkompensation.

En positiv tænkepause

Men intet er skidt uden også at være godt. Nedgangen i ordre gav de tilbageværende i virksomheden tid til en tænkepause. De analyserede styrker og svagheder ved deres virksomhed.

Basis Tryk & Skilte havde tilbage i 2017 indlemmet Brønderslev Bogtrykkeri, som var ejet af Frits Danielsens søn, Christian Danielsen, i virksomheden. Og året efter i 2018 købte de Aalborg-trykkeriet Nordcolor. Men i modsætning til Brønderslev Bogtrykkeri, som fysisk blev flyttet til Dronninglund, så var det planen, at Nordcolor skulle fortsætte fra adressen i Aalborg.

Christian Danielsen er medejer af Basis Tryk & Skilte

Analysearbejdet viste dog, at der nok ville være større fordele end ulemper ved at smelte de to trykkerier sammen på én adresse, og på den måde opnå det fulde udbytte af, at kunne udnytte såvel medarbejdere som produktionen optimalt. Og for at komme en af ulemperne i møde, besluttede ledelsen, at Aalborg-kunderne ikke på nogen måde skulle mærke forskel, og varerne bliver bragt ud til dem på nøjagtig samme måde som tidligere.

Så den stille periode under første nedlukning blev brugt til at flytte Aalborg-trykkeriet til Dronninglund og få en effektiv produktion op at køre med nye medarbejdere og udstyret fra Aalborg integreret i produktionshallen i Dronninglund. Det lykkedes, og den øgede effektivitet er mærkbar, fortæller både Frits Danielsen, sønnen Christian, der i forbindelse med indlemmelsen af Brønderslev Bogtrykkeri, blev medejer af Basis Tryk & Skilte, og Allan Have fra Nordcolor.

Anden nedlukning

Da der igen blev lukket op for Danmark, kom der atter gang i opgaverne hos Basis Tryk & Skilte. De havde travlt. Rigtig travlt, da Mette Frederiksen lukkede Nordjylland ned i november måned sammen med anbefaling om, at medarbejdere ikke måtte krydse mellem de nordjyske kommuner.

Hos Basis Tryk & Skilte valgte de dog at indføre en række ekstra interne sikkerhedsregler, således at personalet kunne føle sig rimelig beskyttet, selv om de tog på arbejde og med god samvittighed kunne krydse nordjyske ”grænser”.

Frits Danielsen ses her i den digitale printafdeling

– Sammen med den opnåede effektivitet i produktionen og medarbejdernes fleksibilitet, kunne vi producere og levere alle ordre til tiden, fortæller Frits Danielsen.

Så flytningen af Aalborg-virksomheden, og medarbejdernes vilje til at få produceret alle opgaver, kommer til at betyde, at årets resultat ikke bliver som frygtet tidligere på året.

En stor kundedatabase

Et af de produkter, der lige var blevet produceret hos Basis Tryk under besøget i december 2020

Da der skulle sendes julehilsener i december måned, var det en ganske pæn stak julekort, der skulle underskrives. Hele et tusind toogfyrre kort blev det til.

Mange af kunderne er lokale og mange af dem lægger vægt på at få produceret lokalt. Det gælder for eksempel kunder som Sparekassen Vendsyssel, Historisk Museum Aalborg og Aalborg Teater. Generelt har Basis Tryk & Skilte mange kunder fra kulturlivet, samt sportsforeninger. Det har de naturligvis kunne mærke ret tydeligt i et år, hvor kultur og sportslivet har oplevet nedlukninger og begrænsninger. Men heldigvis har de også kunder fra andre brancher. Lokale håndværkere fylder også meget, og de har haft rigeligt at se til i et år, der var vanskeligt for mange andre.

Dyrker netværk

Frits Danielsen har altid dyrket sine erhvervsnetværk, som for eksempel Rotary og også privatlivets netværk bliver brugt til at tale forretning, når der opstår en mulighed. Det gælder for eksempel Jægerforbundet. Både Christian og Frits Danielsen er ivrige jægere. Christian Danielsen er også medlem af Round Table, så sammen har de en ganske bred berøringsflade, som er grobund for mange kundeforhold.

Muligheder

Basis Tryk & Skilte har en fuldt udstyret grafisk virksomhed med både offset og digital produktion i små og store størrelser.

– Da vi i 2018 købte Nordcolor var det for at udvide paletten af opgaver, vi kunne tilbyde kunderne. Det skal være muligt for en kunde, at få det hele hos os, forklarer Christian Danielsen.

Allan Have fra Nordcolor, er i dag daglig leder af storformatafdelingen hos Basis Tryk & Skilte

– Sidste år investerede vi i et Zünd skærebord. Det giver os nogle helt nye muligheder inden for såvel labels som tykke plader. Og da vi også er gode til at hjælpe med både at tænke kreativt og finde løsninger til at producere fornuftigt, har vi en klar styrke, som vi skal blive meget bedre til at formidle til kunderne, fortæller Allan Have, og han konkluderer: – Vi skal sætte fokus på de opgaver. Vi er gode til, og Frits Danielsen fortsætter:

– Vi forsøger med vores kompetencer at bygge et meget tæt forhold op til vores kunder, og vi tager os altid tid til at drikke en kop kaffe med dem, hvis de kommer forbi. Vi besøger også gerne kunderne, hvis det passer bedre.

Miljø, ordentlighed og faglig stolthed

Frits Danielsen og Allan Have i produktionen

Frits Danielsen fortæller, at Basis Tryk & Skilte tilbage i 2008, hvor de lige var blevet Svanemærket, var den første grafiske virksomhed, der blev belønnet med en miljøpris af kommunen.

– Den var vi stolte af. Men vi har altid tænkt på miljøet. Det er en del af den ”ordentlighed”, vi i al vores arbejde lægger stor vægt på. Til gengæld kan og vil vi så ikke konkurrere på prisen, lyder det fra Frits Danielsen, og Christian Danielsen fortsætter: – Nej, vi har en faglig stolthed, som vi ikke går på kompromis med.

Med til faglig stolthed hører også, at de hos Basis Tryk & Skilte kun beskæftiger faglært arbejdskraft, lige som de sørger for, at medarbejderne også bliver efteruddannet.

– Vi sikrer også for, at der bliver uddannet nye medarbejdere inden for de grafiske fag. Vi har altid haft mange lærlinge. Jeg har uddannet 25 i min tid, og jeg har også fungeret som censor, fortæller Frits Danielsen.

Et generationsskifte

Christian Danielsen er som nævnt medejer af Basis Tryk & Skilte, og i 2021 køber han yderligere andele i virksomheden således, at han vil have aktiemajoriteten. Så trækker Frits Danielsen sig lidt tilbage.

– Vi sender ham ud på landevejen for at opsøge kunder og fortælle om alt det, der er vores styrke som for eksempel hurtig levering og vores evne til at hjælpe kunderne helt fra starten af en opgave. Det gør os lidt unikke og arbejdet ekstra spændende, forklarer Allan Have og Christian Danielsen.

Hvordan er det at overlade tøjlerne til næste generation?

– Vi kunne jo godt have undværet hele denne Corona-krise, men uden den havde vi måske været længere om at få flyttet Aalborg-virksomheden til Dronninglund, og opnået den effektivisering, der er nødvendig for at drive en fornuftig forretning i dag. Kan vi stå denne her krise igennem, og det ser det ud til, så kan vi klare det, og jeg kan med god samvittighed overlade virksomheden til Christian – og begive mig ud på landevejen, lyder svaret fra Frits Danielsen.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.