Forside / Artikler / Sammensæt dit grafiske workflow præcis som du vil
Billeder er lånt på Heidelbergs hjemmside.

Sammensæt dit grafiske workflow præcis som du vil

Tænk, hvis du frit kunne udvælge præcis de management- og workflow-elementer, som passer bedst til arbejdsgangene i din virksomhed. Helt uafhængigt af om du har valgt den ene eller anden leverandør af dit basissystem. At du, som med legoklodser, kunne sammensætte præcis de elementer, som du har brug for.

Det er den tankegang, der ligger bag udviklingen af det cloud-baserede Zaikio, som er udviklet af den tyske softwarevirksomhed Crispy Mountain. Crispy Mountain ejes i dag af Heidelberg og har skiftet navn til Zaikio. Zaikio-løsningen udvikles i nært samarbejde med Heidelbergs softwareudviklere.

Tre faser med stadigt større frihedsgrader

I den første fase vil vi se, at stadigt flere af funktionerne i Heidelbergs workflow-software Prinect bliver integreret som cloud-baserede apps. Så i det øjeblik at du fra dit system efterspørger en bestemt funktion, vil den via internettet aktivere Zaikio cloud’en. Fordelen vil være, at brugeren altid har de seneste opdateringer og at Zaikio løbende kan udvikle på eksisterende apps eller tilføje nye, uden at der skal distribueres software og opdateringer.

I den anden fase er der åbnet for, at andre leverandører kan udvikle apps til Prinect. Der er udviklet et frit tilgængeligt API (Application Programmers Interface), som gør det muligt at gratis udvikle til Zaikio-platformen med intern kontrol fra Zaikio. Præcis som hvis man udviklede til en app-store. På denne måde kan kunderne, i hvert fald i teorien, få adgang til funktioner fra andre software-leverandører og workflow-systemer. Forretningsmodellen vil også være den samme som i en app-store, hvor leverandøren tjener på salget af app’s og Zaikio tjener på at sikre kompatibilitet og tilgængelighed. Fordelen for Prinect-kunderne er, at de får et større udvalg af funktioner.

I den tredje fase kobler andre leverandører (Fx Agfa, Kodak, EFI m.fl.) sig til konceptet, så også deres workflow-systemer  kan forstå og udnytte Zaikio apps. Herefter kan alle, uanset basissystem, sammensætte præcis det workflow de helst vil have, med elementer fra hvilken som helst leverandør, såfremt de indgår i partnerskab med Zaikio.

Hvordan med paratheden?

De tre faser kan i princippet forløbe parallelt. Det er vist kun et spørgsmål om at få de forskellige leverandører med på ideen. Om det vil ske, må tiden vise. Det er ikke svært at se, at der kunne være et incitament i at kunne tilbyde specifikke funktioner/apps til Prinect-brugere via Zaikio, og selvfølgelig mod betaling. Samtidig vil det være attraktivt, at hele sikringen af at det virker, ligger hos Zaikio.

Om man på samme måde kan gøre det attraktivt for konkurrerende workflow-leverandører at knytte sig op til Zaikio-modellen er måske mindre indlysende. Det vil nok afhænge af, hvor godt systemet kommer til at fungere i praksis. Hvis kunderne vælger Prinect på grund af Zaikio kan det selvfølgelig gøre udslaget.

For mindre software udviklere vil det være en stor fordel, at de kun skal udvikle interface til en enkelt platform. Det vil gøre det meget billigere og enklere at udbrede en ny software/app.

Tidshorisonten

Zaikio er allerede nu tilgængelig som en app fra Apple eller Google app-store og den koster ikke noget. Der er dog ikke så meget at se endnu. Zaikio er i fuld gang med at beta-teste de første løsninger og regner selv med at kunne tilbyde en funktionel platform i løbet af sommeren 2021.

Brian Thorsgaard Hansen har fået ansvaret for at udbringe forståelsen for Zaikio i Danmark.

Prinect-kunder vil opleve, at de behøver en Zaikio-konto for at få fuld adgang til alle funktionaliteter i deres system. Den lokale server og software-løsning vil formentlig eksistere en tid endnu. Men om det lange perspektiv siger konsulent Brian Thorsgaard Hansen, Heidelberg:

– Den ultimative, og meget langsigtede løsning vil selvfølgeligt være, at hele systemet er webbaseret. Alt software er online og dermed uafhængig af alder og vedligeholdelse af lokale systemer. Du kan tilgå dine konti fra hvilken som helst computer, tablet eller telefon og med den nødvendige sikkerhed indbygget. En eller anden form for ”grundpakke/workflow” vil der dog formentlig stadig være et behov for at have installeret lokalt.

Det er de færreste, der endnu har haft fornøjelsen af at se Zaikio i funktion. Men mon ikke vi i løbet af foråret får en fornemmelse af potentialet i systemet?

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.