Forside / Nyheder / Ledelse / Dansk succesvirksomhed solgt til global gigant
Graphic West (der nu hedder CCL Speciality Cartons) har skabt sin succes på at kunne levere pharmaceutisk emballage on-demand uden minimum eller maksimum oplag – til en flad pris. Til venstre ses stifteren Jesper Holm og til højre direktør for de danske CCL fabrikker, Carsten Lemtoft Olsen.

Dansk succesvirksomhed solgt til global gigant

vikiallo kampagnebanner juni 2021

Det er mest i internationale emballagemedier, at man har kunne læse om etiketgiganten CCL’s køb af danske Graphic West. Men Graphic West er faktisk en ret imponerende historie om en dansker med en fantastisk idé om at skabe en effektiv online emballage produktion for blandt andre medicinal-, sundheds- og skønhedsindustrien.

100% fokus på kundens udfordringer

Opfinderen af Graphic West, Jesper Holm, har en mangeårig baggrund i emballageindustrien og er tidligere ejer af Overgaard Emballage/Frontpac. På et tidspunkt startede han egen maskinudvikling til emballageproduktion. En virksomhed som fik navnet Graphic West Machinery. Det gik ret hurtigt op for Jesper, at hele markedets altoverskyggende problem var, at leveringstiderne var lange og stykomkostningerne store medmindre du købte mange æsker ad gangen. Hvilket så til gengæld betød, at der var penge bundet i lagre og ofte ubrugelige æsker.

Jesper Holm er nu Global Vice President for CCL Speciality Cartons.

Opgaven, han stillede sig selv, var at skabe et produktions-set up med mulighed for hurtig levering og små serier, så det at bestille produktion af æske ikke var meget anderledes end at rekvirere dem fra lageret. Bare med den positive forskel, at du kunne beslutte dig for sidste øjebliks ændringer og ikke havde penge bundet i lagrer. Samtidigt måtte kostprisen ikke øges i forhold til den traditionelle emballageproduktion. 100% fokus på at løse kundens udfordring.

Jesper Holm fortæller om udviklingen af konceptet:
– Det har været en lang rejse, hvor der har været en ikke ubetydelig modstand. Jeg har kollegaer som mente, at det var et umuligt projekt og at det i øvrigt var ødelæggende for branchen at introducere en sådant Netflix-agtigt workflow for emballageleverancer. Men ved at træde et skridt tilbage og prøve at se en emballage produktionsvirksomhed på en helt ny måde, er det lykkedes.

Direktør for de to danske CCL-fabrikker, Carsten Lemtoft Olsen, var med til de første møder med Jesper Holm og fortæller, at han simpelthen troede han hørte forkert, da Jesper fortalte om, hvilke leveringstider de opererer med hos Graphic West og ikke mindst, hvilke omstillingstider de har på de enkelte produktionslinjer.

– Han fortalte om levering af farmaceutisk emballage inden for 24 timer og omstillingstider på fx limning og stanselinjen på under et minut. Helt utrolige tal, siger Carsten Lemtoft Olsen.

Mere IT end produktion

Det er den teknologiske tilgang til alle processer, der har gjort Graphic West’s succeshistorie mulig, siger Jesper. Og forklarer, at han egentlig anser dem for at være en IT-virksomhed, der producerer æsker. Alle ordrer kommer via en bestillingsportal. For bestilleren optræder trykkeriet nærmest som en netværksprinter. Det er IT-systemet, der tilrettelægger i hvilken rækkefølge ordrerne produceres og på hvilket udstyr. Produktionsudstyret kører stort set uden manuel indgriben og medarbejdernes opgaver svarer til pit-folkenes i et formel 1 løb. De skal sikre, at der intet tidsspilde er mellem de enkelte processer.

Graphic West (nu CCL Specialty Cartons) producerer emballager i såvel offset som digital print – ofte kombineret hvis emballagen skal forsynes med individuelle variable data, såsom de nye FMD koder, som i dag er et EU krav til receptpligtig medicin.

I dag er konceptet så udviklet og beskrevet ned til mindste detalje, at det umiddelbart kan implementeres 1:1 på CCLs globale fabrikker. En installation består af en fuldstændig fastlagt konfiguration af maskiner samt seks mand til at håndtere det. Kunderne er kontraktkunder, hvilket betyder, at de tegner sig for en vis produktion om året. Jesper fortæller, at en kunde ofte har 2-500 forskellige emballagestørrelser med op mod 5-10.000 forskellige design, som med fordel  kan håndteres automatisk af deres software. Hvis der opstår behov for en ny emballage, laver de selv stanseformen for at spare tid.

Ruller ”æskefabrikkerne” ud i hele verden

– Jeg valgte at sælge til CCL fordi, de har været igennem en transformation og kender til det teknologidrevne workflow. CCL er i dag, med sine 185 fabrikker i 40 lande og med omkring 22.000 ansatte, verdens største producent af etiketter, og synergierne til også at levere æsker til samme kunder ligger lige for. Her åbner der sig et gigantisk globalt marked for GraphicWest.

Jesper Holm er i dag Global Vice President i det Canadiske hovedkontor med ansvar for at rulle ”æskefabrikkerne” ud i hele verden.

I Gdansk i Polen har de oprettet et kompetencecenter, som skal videreudvikle IT-løsningerne. Her opsamler de også data til brug for forbedringer og ikke mindst stå for uddannelsen af de hold, der skal bemande de kommende produktionsenheder.

GraphicWest har idag to egne fabrikker i Polen og en i USA. Jesper Holm fortæller, at de to første to nye fabrikker i den nye opsætning er planlagt i henholdsvis Europa og Mellemamerika. Det handler om at skabe mindre enheder med korte afstande til kunderne for at styrke konceptet med korte leveringstider. Kunderne vil umiddelbart opleve at leveringstiderne går fra 3-5 uger til 1-3 dage.

Carsten Lemtoft Olsen er direktør for de danske CCL Labels fabrikker.

Store muligheder i koncept og samarbejde

Carsten Lemtoft Olsen er direktør i CCL Danmark og har som sådan ikke noget med købet eller implementeringen af Graphic West i CCL at gøre. Men han ser store muligheder, både i konceptet men også i at få en kapacitet som Jesper med på holdet. Han siger:
– Jeg tror, at det vil blive taget godt imod hos både Graphic West og vores kunder. De fleste har typisk brug for både æsker samt indlægssedler og etiketter. Det sidste er vi allerede eksperter i hos CCL. Dernæst er der et behov for, især i pharmaindustrien, at have færre leverandører. Alene for at forenkle de mange sikkerhedsrutiner og auditter. Det sparer processer og administration. Jesper er vildt inspirerende og jeg glæder mig til at vi i fællesskab kan udvikle vores forretning yderligere.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.