Forside / Nyheder / Marked / Strandbygaard bliver Cradle to Cradle-certificeret

Strandbygaard bliver Cradle to Cradle-certificeret

Vikiallo kampagnebanner november 2021

Med produktkategorien CleanPrint by Strandbygaard er trykkeriet, som det kun andet danske trykkeri, blevet Cradle to Cradle-certificeret. CleanPrint by Strandbygaard er offset trykte produkter designet til biologisk nedbrydelighed og 100% genanvendelighed.

Ole Strandbygaard

Vi har spurgt direktør og medejer Ole Strandbygaard om baggrunden for certificeringen.

Hvorfor har I valgt at blive C2C-certificeret?

– Det er der flere grunde til. Den væsentligste er, at der flere af vores kunder som enten er certificeret eller på vej til at blive det. Hvis vi ikke kan tilbyde dem C2C-produkter, så vil de ikke være vortes kunder længere. Derudover er vi i forvejen meget miljøbevidste. Vi har været ClimateCalc-, EMAS-, FSC- og Svanemærket i en årrække og vil gerne videreudvikle både vores kompetencer og indsats på området.

Er det et supplement til eller en erstatning af hidtidige certificeringer?

– Det bliver i praksis en erstatning for vores EMAS-certificering, men også et supplement til vores andre miljøcertificeringer

Hvad giver det jer af nye muligheder?

– Der er et væld af miljømærker. Svanen er vel suverænt det bedste, men hvis dine kunder efterspørger fx C2C, så er vi ikke i en position til at fortælle dem noget andet, så følger vi trop og giver dem det, de efterspørger. Og derigennem opstår der jo nogle muligheder, ikke mindst fordi, vi så er blandt de første til at imødekomme netop det behov.

Hvorfor hedder det CleanPrint (og ikke fx PurePrint)?

– Der er tale om produktcertificeringer, som skal have et navn. Vores er blevet CleanPrint by Strandbygaard. Hvis vi havde kaldt det PurePrint kunne vi blive forvekslet med et andet dansk trykkeri.

Hvordan har certificeringsprocessen været i forhold til andre certificeringer?

– Vi har en vis erfaring i den slags certificeringer, så på den måde har det ikke været så svært. En af de største udfordringer er, at al instruktion og dokumentation foregår på engelsk. Men det danske certificeringsorgan Vugge til Vugge, har været meget behjælpelige og skal have stor ros.
En anden udfordring er, at du selv skal finde frem til alternative produkter, som skader mindre end dem du allerede bruger. Det er en omfattende proces, som godt kunne have været mere smidig.

Ser du noget kontroversielt i, at I vælger en C2C-certificering?

– Jeg ved godt, at GRAKOM var imod det på et tidspunkt, men jeg synes det er fedt, at der er nogle, der vælger det. Der er efterhånden en del industrivirksomheder som har det, og vi må som underleverandører følge trop. Jeg har svært ved at se, at man kan være imod det, og jeg finder det på ingen måde kontroversielt.

Hvordan forestiller du dig, at efterspørgslen efter CleanPrint udvikler sig de kommende år?

– Jeg er ikke i tvivl om, at efterspørgslen vil stige. De unge generationer har meget større fokus på dette end vi andre har haft. Hos os bliver det et tilvalg som har en pris ligesom fx ClimateCalc. Det er en værdi som kan tillægges produktet, hvis kunden ønsker det, slutter Ole Strandbygaard

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.