Forside / Nyheder / Marked / Mange ledige lærepladser som grafisk tekniker-elev

Mange ledige lærepladser som grafisk tekniker-elev

Der er mange ledige lærepladser som grafisk tekniker i den grafiske branche. Grafiske produktionsvirksomheder i Syd- og Vestjylland samt på Fyn, Sjælland og øerne mangler faglært arbejdskraft.

Det fortæller Maria Wæver og Carsten Kristiansen som er henholdsvis uddannelses- og erhvervsvejleder samt underviser og praktikpladskonsulent på TECHCOLLEGE i Aalborg. Her har de netop afholdt åbent hus for at få flere til at søge uddannelsen, hvor efterspørgslen på elever efterhånden er større end udbuddet.

Carsten Kristiansen, underviser og praktikpladskonsulent på TECHCOLLEGE Aalborg.

– TECHCOLLEGE hjælper med at formidle kontakten til de grafiske virksomheder, som mangler lærlinge, uanset hvor i landet det er, siger Carsten Kristiansen, som tilføjer, at der søges i praktisk talt hele landet i alle typer virksomheder, fra etiket- og emballagetrykkerier, over traditionelle offset- og digitaltrykkerier til skiltevirksomheder. Han fortæller, at de i øjeblikket har 21 ubesatte lærepladser.

Geografisk udfordring

Flere virksomheder har givet udtryk for, at både kendskabet til TECHCOLLEGE i Aalborg og lysten til at rejse til dertil i længere periode er begrænset hos flere af de uddannelsessøgende unge mennesker. Om det siger Maria Wæver:

– Skoleopholdene er få og ikke ret lange, og man har mulighed for at bo gratis eller billigt på skolehjem. Uddannelsen tager i alt 3,5 år, hvoraf det første halve år er grundforløbet, som foregår på TECHCOLLEGE i Aalborg eller på Roskilde Tekniske Skole i Valby. Herefter foregår det meste på lærepladsen, kun afbrudt af fire skoleophold á 3-6 ugers varighed på TECHCOLLEGE i Aalborg.

Udover det traditionelle grundforløb har TECHCOLLEGE også ”Mesterlære-forløbet” som er meget brugt af elever for hvem 20 uger på grundforløbet er lang tid evt. pga. familie m.v. Her foregår det første år i virksomheden med elevløn. Eleven skal altså ikke igennem det almindelige grundforløb på skolen, da oplæringen sker i virksomheden med et undervisningsforløb, der bliver tilrettelagt ud fra vedkommendes kompetencer.

Om uddannelsen

De kommende grundforløb starter i august i både Aalborg og Valby. På grafisk teknikeruddannelsen lærer man at beherske både traditionelle, digitale og serigrafiske trykmetoder samt at færdiggøre trykte materialer. Man kommer blandt andet til at arbejde med:

  • Informationsteknologi
  • Teknologi
  • Grafisk produktion og workflow
  • Grafiske materialer
  • Trykt kommunikation
  • Grafisk produktionsplanlægning

Se mere på: techcollege.dk/blivgrafisktekniker

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.