Forside / Nyheder / Graphic Robotics tror på stigende automatisering i den grafiske industri – med robotter
John Jansen er ny salgsansvarlig hos Graphic Robotics.

Graphic Robotics tror på stigende automatisering i den grafiske industri – med robotter

John Jansen forlod direktørjobbet i Müller Martini i 2019 og siden har der været lidt stille om ham. Men pr. 1. januar i år dukkede han op som ny salgschef i Graphic Robotics. Odense firmaet udvikler robotter til den grafiske industri. John Jansen tror på, at automatisering af manuelle processer i den industrielle del af den grafiske produktion vil tage form og fart i de kommende år.

– Der er en række konkrete funktioner i efterbehandling, som er begrænset af, hvad en person fysisk er i stand til. Samtidig er de samme funktioner ofte fysisk belastende på en måde, der både gør at arbejdstempoet gradvist falder og på den lange bane nedslider medarbejderen. Den slags opgave kan i de fleste tilfælde løses med robotter, fortæller John Jansen. Han har et indgående kendskab til efterbehandlingsbranchen efter 16 år som direktør og indehaver af Kampers Bogbinderi efterfulgt af 19 år som direktør i Müller Martini Nordic/Northern Europe.

Stort potentiale i industrielle løsninger

Om sin nye rolle fortæller John Jansen, at han godt nok er den eneste sælger i virksomheden, men at hans rolle i lige så høj grad er, at validere og raffinere løsninger og finde potentialer for udviklingsmuligheder. Han siger:

– Den danske fremstillingsindustri har været flinke til at tage robotteknologi til sig, og jeg ser ingen grund til, at det skulle være anderledes i den mere industrielle del af trykverdenen. Det er klart, at udviklingen indskrænker feltet noget, når mindre trykkerier løbende opkøbes af større. Af de rent kommercielle trykkerier taler vi vel om en håndfuld, men tager vi emballage- og etiketverdenen med, så er der faktisk et okay potentiale bare i Danmark. Og så kommer Sverige, Norge og ikke mindst Tyskland, som de nærmeste.

Det, der er det helt særlige ved Graphic Robotics, er, at de har udviklet en ny griberteknologi og et helt specielt bevægelsesmønster til deres to-armede robot. Den simulerer de bevægelser en erfaren operatør gør for at lufte papiret før den videre proces som f.eks. skæring. Faktisk så speciel, at det er patenteret. Robotten kan endvidere betjenes via en touch-skærm, så operatøren hurtigt kan ændre forskellige parametre for at optimere processen.

To færdigt udviklede grafiske robotprodukter

Den første robot de udviklede, og som i dag går under navnet Automatic Feeder, har allerede fungeret nogle år hos Stibo i Horsens i en prototype version. Nu er den færdigudviklet og kan anskaffes i en standardversion. Den fører papirpaller frem til optagning i stød af 15-20 millimeters tykkelse. De luftes og evt. vendes inden de lægges på rystebordet. Når der er samlet den nødvendige mængde, skubber operatøren dem over på skærebordet.
Hastigheden på robotten gør, at operatøren kan foretage f.eks. ni snit inden næste stød når frem til skærebordet.

Efterfølgende har de, på basis af den samme teknologi, udviklet en Magazine Feeder til klammehæftere og limbindere. Den vil, på samme måde, tage de færdige trykark fra en palle, lufte dem og lægge dem i feederen. Den er flytbar og kan indsættes forskellige steder på samme linje, eller en tilsvarende linje.

– Jeg er sikker på at potentialet er meget stort. Vi er derfor på udkig efter at få de første kunder signet op, så der bliver noget konkret at vise frem. Interessen er der, men de vil gerne se ”dyret” før de investerer en million eller to. Og det kan man jo godt forstå, siger John Jansen.

Graphic Robotics er faktisk ved at installere en automationsløsning baseret på den patenterede teknologi til emballageindustrien, hvor de tunge udstansede kartonark luftes og lægges op på en forbukkemaskine, hvor de gøres klar til færdigpakning i fødevareindustrien.

Rationaliseringspotentialet afhængigt af produktionen

Investeringen er som nævnt i millionklassen, og John Jansen fortæller, at man allerede ved to-holdsskift har et betydeligt rationaliseringspotentiale, som giver en kort tilbagebetalingstid på investeringen. Hastigheden er, sammenlignet med en manuel håndtering, mindst 25% hurtigere. Oven i dette kommer, at robotten principielt aldrig er syg, holder ferie eller skifter arbejdstempo på grund af træthed. Hos Stibo kan skærestationen betjenes af én person i stedet for to, og det er især der, at regnestykket tæller. Og ikke mindst det forhold, at man ikke får en nedslidning af den menneskelige krop ved gentaget ensidigt arbejde.

Graphic Robotics patenterede teknologi kan optage og lufte et vred papir inden det lægges på rystebord eller i optagestation.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.