Forside / Artikler / Danske Lokaliteter printer selv deres etiketter

Danske Lokaliteter printer selv deres etiketter

Dan Kjærsgaard står sammen med sin bror, der er kok, bag virksomheden Danske Lokaliteter. Solbær var årsagen til, at virksomheden så dagens lys. De to brødre hørte, at solbæravlerne ikke kunne tjene så meget på deres bær, at det var rentabelt at høste dem. Det kunne ikke passe, mente de to. Bærerne måtte kunne bruges til noget.

Og det kunne de. Solbærsaft, der var kælet lidt ekstra for, var starten. I dag er der mange flere produkter på hylderne. Men det er stadig en virksomhed, der drives i fritiden, selv om produkterne er nået godt rundt i Danmark og også helt til Færøerne. De velsmagende danske lokaliteter sælges gennem en distributør. Alt er fremstillet i det lille produktionskøkken i Vamdrup, og alt er fremstillet helt fra bunden og efter egne opskrifter.

Hovedingredienserne i produkterne kommer fra Danmark, men der kan også være udenlandske imellem, når det ikke er muligt at få dem fra Danmark. For eksempel ingefær og gurkemeje, der normalt dyrkes under varmere himmelstrøg.

Udover at have fokus på at produkterne skal være dyrket på danske lokaliteter, så har virksomheden også fokus på at undgå madspild. Derfor bruger de fx også ”affaldet” fra produktionen af ingefærshots til en ingefærmarmelade – og den smager virkelig godt 😋

Mens Dan Kjærsgaards kokkebror står for produktionen, er det ham, der står for påfyldning, etikettering og markedsføring. 

Printeren er lige så vigtig som kogegryden

I starten fik de printet deres etiketter hos ekstern etiketleverandør. Men det blev for dyrt og for besværligt, og der var altid etiketspild, og lige som de ikke kan lide madspild, så kunne de heller ikke lide etiketspild.

Dan Kjærsgaard, der havde researchet noget om mulighederne for selv at printe etiketter, kendte lidt til Kasper Valeur fra Transferprint. Derfor tog han kontakt til ham for at høre, om han kunne hjælpe dem med en løsning, der var mere rentabel, og samtidig opfyldte de krav, de havde til printkvalitet, mulighed for hvid farve, økonomi og fleksibilitet.

Kravet til hvid farve skyldes, at stregkoder og ”pantmærke” skal være trykt på hvid baggrund, og Danske Lokaliteter printer på en papirkvalitet, der er let nistret beigefarvet.

Printkvaliteten skulle være så fin, at de mange informationer, der skal stå på en fødevareemballage, var læselige.

Fleksibiliteten er nødvendig, når der skal køres med mange mindre oplag, og informationerne kan variere fra batch til batch, hvis produkterne kommer fra forskellige producenter.

Endelig så var kravet til fornuftig økonomi en nødvendighed, når der er tale om en virksomhed, som drives af at producere små oplag.

– Vi ved aldrig hvor mange etiketter, vi skal bruge i forvejen til hvert produkt. Det afhænger af høst, kræfter og energi, fortæller Dan Kjærsgaard.

Kasper Valeur præsenterede dem for OKI label-printere. OKI Pro 1050 med fem farver viste sig at være løsningen.

– For os er printeren lige så vigtig som kogegryden, køleskabet og påfyldemaskinen. Sådan er det lige nu, og det vil det nok fortsætte med at være. Vi stiger i produktion, men det bliver fortsat med små batch produktioner af hvert produkt, men vi får flere og flere produkter. Lige nu har vi 14 forskelige, fortæller Dan Kjærsgaard.

God økonomi i at hjemtage printopgaven

OKI printeren benyttes også til at producere pakkelabels

Tidligere udgjorde etiketprisen omkring 2 kr. per glas. Med OKI-printeren udgør den cirka kr. 1.40, og så har de ingen spildetiketter.

– Printeren er let at arbejde med, jeg indstiller den lynhurtigt, og den fleksibilitet, vi har opnået, er helt fantastisk for en virksomhed som vores. Jeg forventer, at printeren alene i etiketprisen har tjent sig hjem i løbet af et par år, uddyber Dan Kjærsgaard.

Tilbage står, at de skal have fundet nogle små maskiner, der kan hjælpe med fyldning og etiketteringen.

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.