Forside / Nyheder / Marked / FESPA: ”Godt at se, hvad de har brugt corona-tiden på”
Der var konstant mange menneesker på swissQprints stand for at se de nye genration 4 printere og neonfarverne.

FESPA: ”Godt at se, hvad de har brugt corona-tiden på”

Vikiallo kampagnebanner november 2021

Således udtrykte Niels Rask fra NS System sig, da jeg spurgte ham om hans oplevelse af messen. Og leverandørerne har ikke ligget på den lade side under corona’en. Flere har lanceret nye løsninger, men få har haft mulighed for at vise dem frem. Det kunne de så på dette års forsinkede FESPA.

De danskere, jeg talte med, var alle forholdsvis målrettede i deres søgen på messen. En skulle tjekke, hvor langt man var kommet med dækhvid i digitalt tekstilprint og hvor god holdbarheden var blevet. Så der blev samlet prøver til vaskemaskinen derhjemme. En car-wrapper skulle tjekke nye værktøjer og andre søgte efter nye forretningsmuligheder. De fleste synes at være på jagt efter nye printere, så i det efterfølgende gennemgår vi nogle af de nye printløsninger, der blev præsenteret på messen.

Canon – med fuldautomatisk tapetfabrik

Canon viser tre nye printere, som har været lanceret i løbet af året, men først nu kan vises frem.

Næsten uanset mediets form eller størrelse, kan Arizonas vakuumbord identificere mediet og automatisk lukke for de ikke-nødvendige dyser. Intet behov for afmaskning

Arizona 2380-serien er blevet udstyret med den såkaldte Flow-technology, som betyder, at det ikke længere er nødvendigt at lave afmaskning på vakuum-bordet. Næsten uanset hvor lille et objekt du lægger op på bordet, vil sensorer registrere objektets størrelse, form og placering og derefter sørge for, at kun de relevante huller i vakuum-bordet aktiveres. Det vil spare en masse tid forberedelsen af en printopgave.

Canon viser også den nye entry-level Arizona 135GT der ligesom de øvrige Arizonaer kan udstyres med den nye 358-farveserie, som er en mere robust og lidt mindre glansfuld serie, hvilket Hans Dalmeijer fortæller, passer meget godt ind i især de skandinaviske brugeres ønsker. Du kan læse mere om Arizona 135GT her.

Canon havde også den nye Colorado 1630 med, som vi begge tidligere har omtalt i Print og Medier. På messen blev den både præsenteret som stand-alone printer og en spændende opsætning som tapetproduktionsprinter. I samarbejde med Fotoba og PMH-System er der skabt et fuldstændigt produktions-workflow, hvor tapeten bliver ført direkte ind i Coloradoen via en afrulningsenhed, der er betydeligt større end den Coloradoen er født med. Efter print blev papirbanen ført ind i en skære- og oprulningsenhed, der spyttede færdige tapetruller med mavebånd ud i den anden ende. Løsningen er så interessant, at Canon og PMH System er i gang med at opsætte løsningen hos PMH, så den kan markedsføres effektivt overfor de danske kunder.

I samarbejde med Fotoba har Canon udviklet en helautomatisk tapet-produktion baseret på deres Colorado-printer.

Durst/Vanguard – Valgfrit antal printhoveder

Durst viste en række nye produkter. Måske det mest opsigtsvækkende, set med danske øjne, var, at de har købt den amerikanske printer-leverandør Vanguard for at have et entry-level produkt i deres portefølje. På messen præsenterede de tre Vanguard-produkter i prisklassen fra €70.000 til €200.000, hvor Durst printere typisk ligger fra €300.000 og op.

Vangurad er en seks år gammel virksomhed som har opnået stor succes i USA med fler end 700 solgte enheder på de seks år. Det er UV-LED-printere som fremstår robuste og meget enkle i designet. Det sidste skulle gøree dem både nemme at servicere og betjene. Ifølge deres europæiske udviklingsdirektør, Yiannis Apostolodis, har maskinerne et gennemsnitligt servicebehov på en 1,6 gange om året

En interessant detalje ved deres koncept er, at alle maskiner har de samme funktioner. De varierer i størrelse og om det er rulle, flatbed eller en kombi. Alle maskiner kommer med to printhovder fra enten Ricoh eller Kyocera. Men alle maskiner kan også opgraderes til helt op til 10 printhoveder. Gevinsten ved en opgradering er alene hastighed.

swissQprint – Højere kvalitet og hastighed

swissQprint viste generation fire af deres Impala- og Nyala-printere. De er blevet udstyret med topmoderne printhoveder med opløsninger på op til 1350 dpi. Dette kombineret med swissQprints varemærke med høj dråbepræcision forøger en allerede høj outputkvalitet. De højtydende printhoveder gør deres entry-level model Oryx 4 næsten 40% mere produktiv end forgængeren, fortæller Rasmus Boss fra NIZE equipment på messen. Han tilføjer:

– Det er efterhånden svært at bringe mere kvalitet ind i high-end storformatprint. Det er helt forrygende, hvor mange detaljer du kan skabe i noget, der principielt skal ses på afstand.

Rasmus Boss glæder sig over, at alle kunder ser ud til at have travlt og håber, at travlheden også vil skabe en interesse for at kunne producere fx stormat med neonfarver. Det var tidligere kun muligt med serigarfi, men med swissQprints neonfarver er det nu også muligt digitalt. I hvert fald i gul, pink, grøn og orange.

 

Roland DG – Særdeles billig og attraktiv rulleprinter

Hos Roland DG fortalte salgsdirektør Marc Artigas, at de først og fremmest var på messen for at støtte op om branchen og for at endelig at kunne møde kunder og kollegaer igen.

Roland har heller ikke ligget på den lade side og viser deres nye VersaSTUDIO BN-20A Print & Cut Inkjet Printer. En 50 cm bred rulleprinter til den beskedne pris af €5.400.
Det er en billigere version end forgængeren, blandt andet fordi man har valgt at fjerne den hvide farvekanal, da den sjældent bruges i det segment den henvender sig til.

Roland viser desuden en ny skæreplotter til dem, der helst ser print og skæredelen adskilt. Via printede skæremærker kan skæreplotten automatisk skære de printede materialer til de endelige mål. Med GR2-640 i Comm1-serien man udfører en bred vifte af funktioner, fx til bilkindpakning, skiltning, etiketter og brugerdefineret tøj.

Den nye cutter fra Roland DG kan udføre en bred vifte af funktioner, fx til bilkindpakning, skiltning, etiketter og brugerdefineret tøj.

Agfa – The Beast is here!

Agfa lancerer tre nye printere som er udviklet i corona-perioden. Deres nye sublimationsprinter Aviunci CX3200 har fordoblet hastigheden i forhold til forgængeren og leverer mellem 110 og 150 m2 i timen. Tidligere var den begrænset til direkte print på tekstil med min. 70% polyester, men kan nu printe på sublimationspapir også, hvilket i væsentlig grad udvider mediemulighederne.

Derudover præsenterer de den nye UV-LED rulleprinter, Oberon, som skal fylde hullet ud mellem Anapurna-serien og Jeti Taurus-serien. Den kommer i en 4-farve plus hvid eller en 6-farve version, hvor de to ekstra farver er cyan og magenta light.

Endelig viser Agfa deres Jeti Tauro H3300 UHS, hvor UHS betyder Ultra High Speed. Den blev i foråret lanceret som ”The Beast” og kan producere 600m2 i timen. Den kan fås i en både manuel og fuldautomatisk version. I den fuldautomatiske version kan en robot simultant fx tage fire plader op fra fire paller. Støde dem op i anlægget og printe. På denne anden side vil en tilsvarende robot tage de fire plader fra og lægge dem på fire paller.

Jeti Tauro H3300 UHS har ikke mindre end 80 printhoveder, der sikrer den højehastighed og kvalitet. Printeren kan også køre med både single og dual roll.

Den nye Agfa Jeti Taurus H3300UHS kan producere 600 m2 i timen og kan robotbetjenes fra input til output.

Om Søren Winsløw

Mit hjerte banker for at tilvejebringe og formidle viden og information, så det giver mening og værdi, og som kan løfte den enkelte, gruppen, organisationen eller branchen.