Forside / Nyheder / Miljø / Nyt grønt tryk-tiltag i Europa – Print the Change
Kasper Larsen (nr. 2 fra højre) fra KLS PurePrint har været medinitiativtager til Print the Change

Nyt grønt tryk-tiltag i Europa – Print the Change

Marabu kampagnebanner – maj 2022

For et års tid siden fik Danmark sit andet cradle-to-cradle trykkeri. Det første var KLS PurePrint A/S i Hvidovre. De fik deres certificering som grønt bæredygtigt cradle-to-cradle (C2C) trykkeri tilbage i 2015. Dengang var der blot to andre C2C-trykkerier i verden, Gugler Kommunikationshaus i Østrig og Vögeli AG Marketingproduction & Printing i Schweiz. Siden er der kommet nogle flere til. I Danmark var det Strandbygaard, der sidste år også fik sin C2C-certifikation, og det er netop blevet offentliggjort, at Johnsen Graphic Solutions også har opnået en C2C-certificering for deres Green Print by Johnsen-linje (det kan du læse mere om her)

C2C-konceptet er udviklet af Michael Braungart, EPEA Hamburg og William McDonough. C2C-certificering arbejder med den miljømæssige og sociale bæredygtighed inden for fem kategorier: materiale, materialegenbrug, vedvarende energi og CO2, vand og den sociale påvirkning.

Print the Change

Nu har de tre første trykkerier, som blev C2C-certificerede, Vögeli AG, Gugler og KLS PurePrint, startet det internationale fællesskab Print the Change. Formålet er at få så mange trykkerier i Europa til at arbejde sammen om den bæredygtige dagsorden. De ønsker at gøre bæredygtigt tryk og Cradle to Cradle til det nye normale.

– Gennem gode partnerskaber, vidensdeling og sparring, skal der forskes yderligere i at udvikle bæredygtige cirkulære produkter, materialer og metoder, så trykkeribranchen i fællesskab kan nå visionen om, at tryksager og emballage selvfølgelig skal være så miljøvenlige som muligt i hele Europa, udtaler de tre trykkerier i en meddelelse, og Kasper Larsen fra KLS PurePrint fortsætter:

– Vi hos KLS PurePrint ser frem til at samarbejde med alle de europæiske trykkerier, som vil være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Miljømærker mest brugt i Danmark

I Danmark er der som nævnt tre trykkerier, der er C2C-certificerede. Men vi har verdens mest grønne grafiske branche, har Grakoms direktør Thomas Torp ofte udtalt. Og hovedparten af vores trykkerier arbejder også med tanke for miljøet, lige som de fleste er certificeret med et eller flere af miljømærkerne: Blomsten, FSC*, PEFC eller Svanen.

Læs også: Johnsen Graphic Solutions er tredje danske Cradle-to-Cradle trykkeri

Om Lis Lykke

Jeg er i den grad en livsnyder og sætter stor pris på en lækker middag sammen med familie eller venner, privat eller på en god restaurant. Jeg er ikke den helt store madkunstner, men kan lide at planlægge og tilberede en middag, der ikke er for indviklet, men gerne lidt ny og uprøvet.