Hvilke datoer er vigtige i USA’s præsidentvalg?

Hvilke datoer er vigtige i USA’s præsidentvalg?

Det kan godt være svært at holde styr på alle de forskellige begivenheder, der udfolder sig under præsidentvalget i USA. Derfor kommer denne artikel forhåbentlig til at gøre hele valgprocessen langt mere overskuelig i og med, at alle de vigtige datoer bliver samlet ét sted. Læs med her for at blive ekspert i USA’s valgår!

Pexels

Hvad er der allerede sket?

Primærvalgene, hvor der blev stemt på præsidentkandidaterne, blev afholdt fra den 15. januar til den 8. juni. Her vandt Donald Trump det republikanske primærvalg, mens Joe Biden vandt det demokratiske valg. 

Herefter bliver der afholdt konventer, som er nationale partikongresser, hvor præsident- og vicepræsidentkandidaterne bliver nomineret, og hvor partierne vedtager deres valgprogrammer. Disse konventer bliver afholdt på forskellige dage og forskellige steder i USA.

Hvis man som turist har lyst til at rejse til byerne, hvor partikongresserne bliver afholdt, kan man sagtens gøre det, selvom man selvfølgelig ikke kan deltage direkte i konventerne eller stemme til det amerikanske valg. Men man vil kunne mærke valgstemningen i byen, og hvis man alligevel er interesseret i at føle sig mere investeret i valget kan man overveje om man kunne tænke sig at oddse på resultatet. Her kan man tjekke hvilke mulige odds på præsidentvalg der findes.

Partiernes nationale kongresser

Som sagt skal begge partier afholde et konvent, og det kommer til at foregå hen over sommeren; republikanerne afholder deres fra den 15.-18. juli i Milwaukee, Wisconsin, mens demokraterne afholder deres fra den 19.-22. august i Chicago, Illinois

Under disse konventer holder politikerne taler og fremlægger partiets visioner, hvilket bliver dækket af de journalister, som deltager i kongressen – det meste bliver desuden også dækket i dansk tv, så det er muligt for folk i Danmark at følge med.

Det afgørende valg

Den afgørende valgdag bliver afholdt den 5. november 2024 over hele USA, hvilket vil sige at det kommer til at tage lang tid før det endelige resultat kan blive udmeldt – der er nemlig 6 forskellige tidszoner hen over alle 50 amerikanske stater, så de forskellige valgsteder bliver åbnet på forskellige tidspunkter dansk tid.

Det er dog her amerikanerne afgiver deres stemme, så der kan blive optalt valgmænd, hvilket er amerikanernes måde at stemme på, idet hver kandidat skal vinde i hele staten for at få statens antal valgmænd. USA’s endelige resultat afhænger altså af, hvilken kandidat der vinder flest af de 50 separate valg.

Det kan dog være forvirrende at forstå denne valgmåde, hvis man er vant til valg i mindre lande, hvor hvert individs stemme tæller for én – i USA udgør statens flertals stemmer nemlig hvad hele staten stemmer, og det vil sige at præsidentkandidaten kan modtage 50 valgmænd fra én stat, hvis flertallet i en stor stat har stemt på partiet.

Den valgte præsident indsættes

Som forklaret ovenfor handler det altså om at få flest valgmænd – nærmere bestemt skal præsidentkandidaten have over 270 ud af i alt 538 valgmænd, for at vinde hele valget. Disse valgmænd bliver løbende talt op i Washington DC.

Det er først i starten af det nye år, den 20. januar 2025, at den valgte præsident bliver indsat i det hvide hus, hvilket foregår under en ceremoni i Washington. I denne valgperiode vil det altså enten være Donald Trump eller Joe Biden, der bliver genindsat.

Pexels

Det amerikanske præsidentvalg – en lang proces

Der er mange datoer og begivenheder, som leder op til det endelige valg og indsættelsesceremonien, og det kan hurtigt virke uoverskueligt for folk, der ikke er vokset op i USA eller med det amerikanske valgsystem.

Det er dog ikke så svært når først man har det hele samlet ét sted, som i denne artikel, og det kan være godt at have sat sig ind i det hele før man kaster sig ud i at kigge på odds på præsidentvalg.